Започна делото срещу испанската принцеса Кристина

Започна делото срещу испанската принцеса Кристина | StandartNews.com

В Испания започна делото срещу Принцеса Кристина и съпругът й Инаки Урдангарин. Тя е обвинена в укриване на данъци, докато Урдангарин в други финансови злоупотреби, включващи пране на пари. Двамата са изправени пред съда в Палма де Майорка, предаде Нова телевизия.

Урдангарин е обвинен в източване на 6,2 млн. евро, идващи от местната власт, чрез фонд за благотворителност. Наред с това, заедно със съпругата си Кристина, бившият хандбалист е използвал инвестиционна компания, за да усвоява отново държавни средства от изкуствено раздути строителни поръчки.

Разследването и делото срещу Кристина доведоха до изключително влошаване на имиджа на кралското семейство. Братът на Кристина, крал Фелипе IV, който наследи трона от баща им Хуан Карлос през 2014г., отне на сестра си и мъжа й титлите Дукеса и Дук на Палма. Фелипе забрани и членове на кралското семейство да участват в частни фирми.

Кристина, която е на 50 години и има 4 деца, е първата кралска особа, изправена пред съда, след възстановяването на монархията в страната през 1975 година.

Ако бъдат осъдени Кристина и Урдангарин могат да лежат в затвора съответно 4 и 19 години. Принцесата отрича вината си и при предварителните изслушвания декларира пълно доверие в съпруга си, уточниха АФП и БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай