Западът готви помощ за Украйна

ЕС и САЩ обещават финансов пакет, опозицията готова да направи правителство

Западът готви помощ за Украйна | StandartNews.com

Киев. Ден след като украинската опозиция призова Запада за финансиране, стана ясно, че ЕС и САЩ готвят значителна парична помощ за Украйна, предаде Би Би Си.

В същото време опозицията обяви, че е готова да състави правителство и да понесе цялата отговорност за размирната ситуация в страната. Вчера на работа се върна украинският президент Виктор Янукович, който беше в болничен, а протестите срещу управлението му не престават.

"Обмисляме как можем да помогнем на Украйна във времена на криза", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Тя каза, че САЩ и ЕС готвят пакет за помощ за Украйна, който трябва да помогне на страната да премине през преходен период. В него временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които трябва да се произведат догодина. В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка". Еврокомисарят Щефан Фюле от своя страна коментира, че само обещание за присъединяване може да промени бившите съветски републики.

"Ако сериозно възнамеряваме да помогнем на тази част от Европа, то споразумението за асоцииране е само първата крачка", каза Фюле.

И докато Западът готви помощ за евентуален преходен период, украинската опозиция обяви, че е готова да управлява. Лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк заяви, че украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и с огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ.

Булатов се лекува в Литва

Активистът от "Автомайдана" Дмитро Булатов, който бе отвлечен и жестоко малтретиран, замина на лечение в Литва. Той бе изпратен на летището от лидера на партия УДАР Виталий Кличко. Булатов хвана самолета за латвийската столица Рига, а оттам тръгва за Вилнюс. Той получи разрешение да напусне страната от съд в Киев, след ходатайстване от прокуратурата, твърдят местните медии. Булатов изчезна на 23 януари, нямаше го седмица. На 30 януари бе изхвърлен в гора край украинската столица и успя да се добере до близко село.

Сайтът KyivPost пусна кратко интервю с него, направено от болницата, в която се лекуваше. В него Булатов казва, че умолявал похитителите да го убият, защото повече не издържал на болката. "Питаха ме защо шпионирам за САЩ, къде са парите от американския посланик, как всичко е организирано и други неща", добавя той.

Москва: Откажете се от заплахите

Украинската опозиция трябва да се откаже от заплахите и ултиматумите и да активизира диалога с властта, за да се изведе страната от дълбоката криза. Това гласи изявление на руското външно министерство, цитирано от РИА Новости. "Русия е силно обезпокоена и от желанието на силите на опозицията в Украйна още повече да влоши ситуацията в страната. Един от опозиционните лидери публично призова украинските граждани да създадат отряди, патрулиращи по улиците, и да организират протести пред областните администрации", се изтъква в съобщението.

Украйна дължи $3,35 млрд. на Газпром

Украйна не може да плати закупения на занижена цена газ от Русия през януари, с което дългът й към Газпром е вече 3,35 млрд. долара, пише в. "Ведомости". Когато през ноември 2013 г. Киев се отказа от подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС, Москва предостави заем от 15 млрд. долара на Украйна, от който вече отпусна 3 млрд. Договорено бе и намаляване цената на газа с 30% и отлагане на изплащането на натрупания газов дълг. Според "Ведомости" въпреки отстъпката украинската Нафтогаз не е уредила дълга си от 650 млн. долара за януари и общият й дълг достига 3,35 млрд.

36 протестиращи са изчезнали

От средата на януари в Украйна са изчезнали безследно 36 протестиращи. Това съобщава правозащитното общество "Евромайдан SOS" на страницата си във Фейсбук, като публикува и поименен списък. В него има и 17-годишни. Повечето са изчезнали в Киев, но има и такива в други градове и райони на страната. Списъкът се обновява периодично. Министерството на вътрешните работи пък съобщава, че от началото на протестите през ноември до края на януари са изчезнали 26-има протестиращи.

Предложение за брак сред барикадите

Млад мъж, нахлузил каска, с маска на лицето и бронежилетка, предложи брак на любимата си насред площад "Независимост" в Киев. Това личи от снимки, направени от местен фотограф в неделя. Имената на двамата влюбени не се съобщават. 23-годишният Женя се запознал със 17-годишната Настя по време на протестите. Двамата планират да се оженят тези дни. Сватбата ще се състои на барикадите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай