Янукович се скрил в манастир (ОБЗОР)

Янукович се скрил в манастир (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев. Къде изчезна президентът на Украйна Виктор Янукович? Никой не знае, а версиите за неговото местонахождение вече са десетки.


Янукович, който бил забелязан за последно в Крим, бе официално обявен за издирване от новите власти в страната по наказателно дело за "масово убийство на мирни граждани". Това съобщи и.д. вътрешният министър Арсен Аваков. По същите обвинения се издирват и други длъжностни лица. Според опозиционния депутат Александър Бригинец президентът беглец се крие в манастир. "Янукович е бил видян в един манастир на Руската православна църква заедно с охраната и най-близкото му обкръжение. С него имало общо около хиляда души", написа Бригинец в профила си във Фейсбук. "Манастирът се намира в селцето Волноваха, на около 60 км южно от Донецк. Има 3-етажен подземен бункер, подобен на тези на Хитлер и Химлер, оборудван с най-необходимото", добавя Бригинец. Пред агенция УНИАН митрополитът на Донецк и Украинската православна църква Иларион отрече съобщенията, че Янукович се крие в манастира. "Какво да ви кажа? Пълна глупост", каза той. "Получих тази информация и веднага позвъних в манастира, за да попитам архимандрит Амвросий имало ли е и дали там има човек с такава фамилия. Нито в понеделник, нито преди това такъв човек там не е бил. Няма го. Оставете хората да се молят спокойно", заяви Иларион.


По-рано опозиционният депутат Владимир Куренной написа също в социалната мрежа, че от Донецк в посока към Мариупол (може би към границата) тръгнал кортеж, в който вероятно се намирал Янукович. После Куренной пусна следното съобщение: "Арестуван? Информацията е вярна на 80%!!! Проверяваме". Друг опозиционер - Валентин Наливайченко, който неотдавна бе назначен за куратор на Службата за безопасност на Украйна, заяви, че не знае нищо за предполагаемото задържане на Янукович.


От своя страна, журналистката от в. "Украинская правда" Татяна Чорновил пусна информация, че Янукович се подготвя да "бяга по море". За целта в Севастопол се подготвя за отплаване яхтата Bandido (бандит - от испански език), която е собственост на големия му син. Според други източници Янукович наистина е в Севастопол, но бягството му от Украйна ще стане с десантния кораб "Азов" на руския черноморски флот. Агенция РИА Новости обаче съобщи, че според руски военен източник Янукович не се укрива на обекти и кораби на РЧМ.


Знае се, че в петък Янукович е отлетял от Киев за Харков, където смятал да участва в конгреса на своята Партия на регионите. На следващия ден обаче решил, че ще пропусне сбирката, записал видеообръщение към нацията и с хеликоптер отлетял към Донецк. Оттам заедно с охраната си се преместил в малък самолет и опитал да напусне страната. Не му било позволено обаче да мине границата и той се върнал в резиденцията си в Донецк, където останал само няколко часа. Вечерта в събота тръгнал с автомобил към Крим. Там Янукович избрал да не нощува в държавна резиденция, а предпочел частен санаториум. След като разбрал обаче, че в Киев е назначен и.д. президент, както и че и.д. вътрешният министър е отлетял към Крим, се отправил към летище "Белбек". Преди това събрал хората от охраната си и попитал кой продължава с него и кой бил дотук, след което предал собственоръчно написан отказ от държавна охрана. Хората, които избрали да продължат с него, се събрали в 3 коли, с които отпрашили в неизвестна посока.

 

Строял втора резиденция с размерите на Монако


Изчезналият украински президент Виктор Янукович и семейството му строяли втора суперлуксозна резиденция на незаконно присвоена земя край Севастопол. Това съобщи партията на Виталий Кличко УДАР. Активисти на младежкото й движение проверили периметъра на нос Айя край града, присвоен от семейството на Янукович. Те са установили, че строежът на луксозните съоръжения е спрян и мястото е изоставено, съобщи координаторът на организацията Дмитри Белоцерковец в профила си във Фейсбук, цитиран от украинското издание www.0692.ua. Изданието посочва, че комплексът бил с размерите на Монако и публикува снимки на строежите, направени от Татяна Черновол. "За нас доскоро бе важен въпрос защо достъпът на обикновените граждани до тук беше забранен. Преди няколко години семейството на бившия президент незаконно присвои тази уникална крайморска земя", каза Белоцерковец. Според експерти след завършването на резиденцията тя би могла да се сравнява по лукс с присвоената от държавата "Межигорие". От УДАР твърдят, че в последните 2 г. по южното крайбрежие на Крим вървяло широкомащабно частно строителство с участието на семейството на Янукович и антуража му. Чрез корупционни схеми са били застроени хиляди хектари земя, включително резервати и девствени плажове.

 

Властта поиска $35 млрд. помощ

Украйна се нуждае от 35 милиарда евро спешна чуждестранна помощ, за да изправи на крака икономиката си. Това заяви новият временен финансов министър Юрий Колобов, съобщи Би би Си.


"През последните дни ние проведохме консултации и срещи с посланиците на ЕС, САЩ и други страни и финансови организации за срочно отпускане на помощ на Украйна", се казва в съобщение на министъра. Той предлага организиране на голяма международна донорска конференция с участието на ЕС, САЩ, Полша, Международния валутен фонд и други страни и международни финансови организации.


Украйна има дългове за 73 милиарда долара, от които около 6 милиарда трябва да бъдат платени тази година.
Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок. Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към "създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната" и "подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС".

 

Москва ще вдига митата за "черните маски с автомати"


Русия ще увеличи митата за вноса от Украйна, ако Киев се сближи с Европейския съюз, предупреди руският министър на икономиката Алексей Улюкаев в интервю за германския в. "Ханделсблат".


"Ние казваме на Украйна: разбира се, че имате право да избирате своя път. Но в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим нашите мита за вноса", посочва той. Министърът оправдава такава мярка с опасенията, че Украйна може да стане входна врата към Русия за европейски продукти, които да превземат пазара.


Заповед за арест на бившия президент Виктор Янукович предизвика гневна реакция от Русия. Москва привика украинския посланик за обяснения, а премиерът Дмитрий Медведев се изказа остро за новата власт в Киев. Той заяви, че се съмнява в легитимността на завзелата властта опозиция и нарече случилото се в страната "метеж". "Ако хора, разхождащи се в Киев с черни маски и автомати "Калашников" се смятат за правителство, то ще е трудно за нас да работим с такова правителство", каза Медведев. "Някои от нашите западни партньори мислят по друг начин, като ги смятат за легитимна власт. Не зная каква конституция са чели тези страни, но това е някаква аберация на съзнанието - когато нещо, което е резултат от въоръжен метеж, се определя като "легитимно", допълни руският министър-председател. Медведев обаче заяви, че сключените досега договори с Украйна ще се спазват, тъй като те не са свързани само с отделни личности, а с междудържавните отношения.


По-късно руското Външно министерство разкритикува остро новото правителство в Киев, заявявайки, че използва диктаторски методи и дискриминация срещу етническите руснаци. "Управляващите в Украйна оказват натиск върху тези, които не са съгласни с политиката в различни региони на страната, като използват диктаторски и понякога дори терористични методи", се казва в изявление на министерството. Според Москва новото законодателство има за цел да "ограничи хуманитарните права на руснаците".

 

САЩ, ЕС и ООН признават новата власт, според Киев


Новата власт в Украйна се признава от САЩ, ЕС и ООН. Това заяви председателят на парламента и и.д. президент на страната Олександър Турчинов на помирителния съвет на парламентарните групи във Върховната Рада, предаде ИТАР-ТАСС. "По ваше поръчение проведох срещи с представители на САЩ, ЕС, ООН. Всички те признават украинската власт. Смятат я за единствено законната", заяви Турчинов. Той обеща, че Украйна ще поеме отново по пътя на европейската интеграция и наред с това подчерта важността на добрите отношения с Русия. "Най-важното за нас е да поемем отново по пътя на европейската интеграция", каза Турчинов в обръщение към нацията. "Украйна е готова за нови, равноправни и добросъседски отношения с Русия", посочи Турчинов и призова Русия да уважи европейския избор на Украйна. "Готови сме за диалог с Русия, готови сме да развиваме отношенията си на равнопоставена основа, при която да бъде уважен европейският избор на Украйна. Надявам се, че тази ориентация ще бъде потвърдена на президентските избори", насрочени за 25 май, заяви Турчинов.

 

Германия зове да не се търси мъст


Жаждата за отмъщение не трябва да определя политическата програма на бъдещите лидери в Киев. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за испанския в. "Ел Паис".


Щайнмайер подчерта, че преходното правителство в Украйна трябва да започне работа колкото е възможно най-скоро и настоя за диалог и равновесие между политическите групи и между регионите.


"Приветствам освобождаването на Юлия Тимошенко в събота след години затвор и болест. Тя и другите опозиционни лидери сега носят голяма отговорност за бъдещето на Украйна и за единството на страната. Ситуацията продължава да е критична", посочи Щайнмайер.

 

Плевнелиев: Демократична революция


Свидетели сме на демократична революция в Украйна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в официалния профил на Президентството в Туитър. "С месеци украинците се бориха срещу един режим, който не се посвени да предизвика кръвопролития и да атакува собствения си народ", посочва държавният глава в друга публикация. А в трета изразява надежда "никога повече да не видим подобни сцени на кръвопролития в приятелска Украйна". Той изтъква, че сега е много важно в Украйна бързо да бъде съставено правителство на националното помирение с широко представителство и всички политици да декларират, че ще работят за запазване на териториалната цялост на Украйна и за бързи и честни избори. "Нека народът на Украйна да реши бъдещето си", призовава Плевнелиев в отделна публикация в Туитър.

 

Мила Йововоич събира пари


Родената в Украйна актриса Мила Йовович заяви, че ще помага на страдащите хора в родината си. В социалната мрежа Фейсбук тя сподели, че следи развитието на протестите в Украйна и с благотворителност иска да събере средства за финансиране на болниците в Киев.


"Нямам интерес към политиката, но ще направя всичко по силите си да помогна на безпомощните, не на тези с оръжия. Ще направя всичко по силите ми за жертвите на насилието в Украйна", написа актрисата.
Йовович сподели, че следи публикациите в Туитър на 21-годишната медицинска доброволка Олеся Жуковска, която бе простреляна във врата по време на безредиците.

 

Жириновски настоява за танкове


Русия има законно основание в съответствие с международното право да изпрати войски в Украйна за охрана на Черноморския флот по молба на действащия президент на страната, заяви лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски, цитиран от РИА "Новости". "На мястото на Янукович аз бих се договорил с ръководителите на югоизточните райони на Украйна и бих помолил Русия да гарантира сигурността ми и да обяви, че аз съм действащият президент. Янукович сега напълно може да бъде възстановен на поста. Няма да е президент на цяла Украйна, но може да направи така, че да няма избори на 25 май, заявява Жириновски. "Може да се спаси. Може да повика армията ни, тъй като украинската армия сега е недееспособна", обяснява депутатът националист. Според Жириновски председателят на украинската Върховна Рада Олександър Турчинов, който изпълнява длъжността президент, е самозванец, а Янукович е единственият законен действащ държавен глава. Той също така съобщи, че ЛДПР е готова при необходимост да изпрати доброволчески отряди в Югоизточна Украйна и е готова да им окаже всякаква подкрепа.

 

Предизборната кампания започва на 25 февруари


Предизборната кампания за президентските избори в Украйна започва на 25 февруари, съобщи Централната избирателна комисия на страната, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Предизборната кампания автоматично започва след решението на парламента за организиране на предсрочни избори за президент на Украйна на 25 май", уточняват от украинската ЦИК. Над 200 милиона долара ще отидат за организирането на предсрочните президентски избори в страната, а цифрата може и да се увеличи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай