Янукович се глези с позлатени WC

Бутнали манастир, за да вдигнат "Музея на корупцията"

Янукович се глези с позлатени WC | StandartNews.com

Паническото бягство на украинския президент Виктор Янукович от собствения му народ направи невъзможното възможно. Най-охраняваният обект в страната - частната му резиденция "Межигорие", която се намира в селцето Нови Петривци край столицата Киев на брега на р. Днепър, само за час стана достъпен за всички желаещи. Простосмъртните със собствените си очи успяха да видят кралския разкош, в който се е обкръжил Янукович.

 

Контролът над комплекса бе поет от гражданските отряди на т. нар. самоотбрана. Първо те пуснаха журналистите, след което започнаха да организират малки групи от извилите се на опашка обикновени граждани. Хората обикалят територията на резиденцията, снимат се, забавляват се. Според очевидци имението на Янукович е разположено на около 140 хектара земя. До огромната къща има ферма за щрауси, както и вертолетна площадка. Твърдеше се, че тоалетните в къщата са златни. Оказа се обаче, че само част от тоалетните са позлатени. На пристан до реката хората разгледаха и плаващ павилион ресторант във формата на кораб, поиграха голф с личните стикове на Янукович. В имението има също така стрелбище и тенис корт.

 

Опозиционери съобщават, че са открили в резиденцията на украинския президент много важни документи, а също така досиетата на "най-опасните обществени активисти". Днес Върховната рада на Украйна пък обяви, че резиденцията става държавна собственост.

 

До 2007 г. "Межигорие" бе считана за правителствена резиденция, но след това стана частна собственост и Янукович се ширеше в нея под аренда. Журналистите и политиците я наричат "Музей на корупцията". Самата къща е с площ 620 кв. м, а резиденцията е опасана от 5-метрова ограда по целия си периметър. До 1935 г. на територията й се е намирал Межигорският манастир. След като година по-рано столицата на Украинската ССР се мести от Харков в Киев, правителствените чиновници имат нужда от извънградска резиденция. Поради това през април 1935 г. политбюрото на КПСС издава указ за унищожаването на целия комплекс.

 

В момента "Межигорие" е собственост на три частни субекта - дружеството с ограничена отговорност "Танталит" (притежава 129 хектара), благотворителния фонд "Възраждане на Украйна" (7,6) и гражданина Янукович (1,7688). Президентът твърди, че негова собственост там са само "къщата и земеделски участък с площ от около хектар". Журналистическо разследване обаче показа, че съоснователят на "Танталит" Павел Литовченко е доверено лице на Янукович и също така е основал компания, в която акционер е по-големият син на президента - Александър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай