Янукович преговарял с Тимошенко за коалиция

Проправителствени активисти излязоха до барикадите, за да благодарят на силите на реда

Янукович преговарял с Тимошенко за коалиция | StandartNews.com

Киев. Ръководителят на администрацията на президента на Украйна Андрей Клюев е провел преговори с Юлия Тимошенко от опозиционната партия "Баткившчина" за създаване на коалиционно мнозинство във Върховната рада. Това съобщи изданието "Коммерсант Украйна", цитирано от ИТАР-ТАСС.

По данни на вестника срещата се е състояла миналата седмица в Харков, където осъдената Тимошенко се намира от май 2012 година в болница "Укржелдороги". От "Баткившчина" не коментират официално тази информация, а източник, близък до ръководителя на администрацията на президента, я определи като "странна". В същото време съществува информация, че предмет на преговорите е било търсенето на общ изход от настоящата ситуация и обединяването на усилията на управляващата Партия на регионите и "Баткившчина" в парламента, отбелязва изданието.

Първият заместник-председател на парламентарната група на Партия на регионите Михаил Чечетов заяви, че няма информация за възможно създаване на широка коалиция с "Баткившчина" и за назначаването на председателя на нейната фракция Арсений Яценюк за премиер. Още в края на януари Янукович предложи на Яценюк да оглави правителството.

Раздор в украинската опозиция

Разногласия тресат двете основни опозиционни партии в Украйна "Баткившчина" и на УДАР, пише руският в. "Взгляд".
Депутатите от двете опозиционни сили не могат да се разберат по въпрос от принципно значение - промени в основния закон. Предложени от "Баткившчина" поправки засилват позициите на Върховната рада и превръщат Украйна в парламентарно-президентска република, а УДАР настояват да бъдат разширени пълномощията на правителството.

Според запознати отношенията между лидерите на партиите Арсений Яценюк и Виталий Кличко са се изострили и след изтичането на скандалния запис на пом. държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. От него става ясно, че САЩ залагат на Яценюк като бъдещ лидер на страната и нямат доверие на Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай