Власт и опозиция в Скопие се замерят с компромати

Власт и опозиция в Скопие се замерят с компромати | StandartNews.com

Заев искал подкуп 200 000 евро, Груевски ламтял за суперскъп мерцедес

Управляващите и опозицията в Македония си разменят удари и контраудари с компрометиращи разкрития. Лидерът на опозицията Зоран Заев искал подкуп от 200 000 евро, гръмна скопският в. "Вечер". Изданието публикува запис от социалната мрежа YouTube. На него се вижда как Заев иска 200 000 евро от бизнесмен от Струмица. Парите са за приватизация на терен в града. Половината от тях били за изграждане на храм, а останалите - за опозиционния лидер. Запознати с политическите интриги в Скопие обаче видяха в публикацията опит за разправа със Заев, който оглавява Социалдемократическия съюз (СДСМ). Партията е начело на антиправителствените протести в Македония.

Заев пък пусна нови записи от подслушани по заповед на властта политици, съдии и журналисти. В сряда той уличи пак със записи на телефонни разговори премиера Никола Груевски, който споделял, че възнамерява да си купи суперскъп мерцедес за 600 000 евро.

Междувременно парламентът избра нови министри на вътрешните работи и на транспорта и съобщенията. Митко Чавков и Владо Мисайловски получиха 70 гласа подкрепа за постовете.

Днес Заев, Груевски, лидерът на ДСА Али Ахмети и на ДПА Мендух Тачи се срещнаха в Скопие в опит да решат политическата криза в страната. На разговорите присъстваха посланикът на САЩ Джес Бейли и ръководителят на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав. Двамата бяха там в ролята на наблюдатели.

Терористите в Куманово финансирани от Харадинай

Терористичната група, която нападна Куманово, е била финансирана от бившия косовски премиер Рамуш Харадинай с пари от наркотици. Това пише сръбският в. "Курир", като се позовава на свои източници от службите за сигурност на Сърбия. "Групата, която беше водена от бивш командир от Армията за национално освобождение, получи пари да организира терористични атаки в Македония. Акцията е финансирана от Харадинай и семейството му, които контролират пътя на наркотиците в тази част на границата и контрабандата с гориво", твърди източникът.

Сръбски четници пък били спрени на границата с Македония още на 11 май. Техен водач бил Братислав Живкович. "Движение на четниците" била върната обратно от сръбските спецслужби. Четниците искали да отидат в Куманово, за да "помогнат на държавните органи в борбата срещу албанските сепаратисти", пише сръбският "Блиц", като се позовава на източници от спецслужбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай