Вигенин: До дни подписваме за граничния център с Турция

Вигенин: До дни подписваме за граничния център с Турция | StandartNews.com

София. "Отношенията между България и Турция се развиват в позитивен план и желанието на двете страни е да се концентирраме върху позитивен дневен ред", заяви външният министър Кристиан Вигенин на съвместен брифинг с турския си колега Ахмед Давутоглу, който е на посещение у нас.

До дни се очаква да се подпише споразумението за тристранния граничен център между България и Турция.

Вигенин продължи да коментира темата за овладяване на бежанския поток като допълни, че в София предстои посещение на министъра на вътрешните работи на Турция, като датата предстои да се уточни, но работата по споразумението де факто е приключена. Продължават и преговорите за споразумението за съвместно наблюдение на границата, каза Вигенин. Според него те ще получат допълнителен стимул след днешното посещение на турския външен министър. Набелязаните стъпки през миналата година между двете страни една по една се постигат, констатира Вигенин.

Давутоглу благодари за гостоприемството и в отговор на журналистически въпрос за проблемите на превозвачите ни припомни за двустранната среща между двете страни. Според него е набелязан напредък, но на този етап той не смята, че има поле за писмено споразумение по този въпрос.

Турският гост спомена и за нападенията над джамията в Пловдив, което е създало напрежение в Турция, но благодари на българските власти, че са взели мерки за разрешаване на проблема.

Трябва да се уважава миналото, защото България и Турция имаме обща перспектива и смятам, че положително ще разрешим тези въпроси, преди проблемите да са се разраснали, каза Давутоглу. Ние сме съседи гледаме положително на бъдещето, поели сме задачи в НАТО, ще работим в близко сътрудничество и ще разширяваме диалога помежду си, за да има мир на Балканите, каза още гостът. Давутоглу благодари на България, която подкрепя Турция за членство в Европейския съюз.

Следим развитието на събитията в Крим, тъй като Украйна е съседка на Турция, защото работим в сътрудничество с украинците и държавата е наш важен партньор, продължи Давутоглу в коментар на другата актуална тема. За нас е важно да се запазят мира и стабилността на Украйна в полза на нейното демократично бъдеще. Крим е врата на Украйна към Турция и врата на Турция към Украйна, заяви той. Призоваваме лидерите на живеещите там общности да запазят мира в името на благоденствието на хората. Планирам посещение в Украйна в близките дни, заяви още Давутоглу.

Турският външен министър прогнозира, че турските инвестиции в България могат да се увеличат от 5 до 10 милиарда евро.

Давутоглу открои като сфери на взаимен интерес енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма, земеделието, където съществуващият голям потенциал трябва да бъде развит в името на благоденствието на двата народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай