Великобритания и Иран подновяват отношенията си

Великобритания и Иран подновяват отношенията си | StandartNews.com

Лондон. "Иран и Великобритания ще си разменят дипломатически представители, които ще подготвят отварянето наново на посолствата им", заяви британският външен министър Уилям Хейг, предаде Би Би Си.

"Обясних на иранския първи дипломат Мохамад Джават Зариф, че се отнасяме благосклонно към по-преки контакти и подобряване на двустранните отношения", каза Хейг в парламента в Лондон. "Договорихме се страните ни да назначат временно пребиваващи шарже д'афер, чиято задача ще е възстановяването на отношенията с крайна цел посолствата ни да бъдат отворени отново."

Информацията беше потвърдена от говорител на иранското външно министерство.

Великобритания затвори посолството си в Техеран, след като през ноември 2011 г. сградата беше атакувана от неколкостотин членове на ислямистки милиции, протестиращи срещу обявените от Лондон санкции срещу Техеран заради ядрената му програма. В отговор беше затворено посолството на Иран в Лондон. Двете страни обаче не са прекъсвали официално дипломатическите си отношения.

В момента иранските интереси във Великобритания се представляват от Оман, а британските в Иран - от Швеция.

Уилям Хейг каза, че е имал две срещи с иранския си колега в Ню Йорк през септември по време на сесията на Общото събрание на ООН. "Очевидно е, че новият ирански президент Хасан Рохани и иранските министри се представят, а представят и страната си, в много по-добра светлина, отколкото в близкото минало. Без съмнение тонът на срещите ни с тях е различен", изтъкна Хейг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай