Вашингтон втвърди тона към Киев

Клинтън посъветва властите да следват пътя на Мандела

Вашингтон втвърди тона към Киев | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ дадоха да се разбере, че обмислят санкции срещу Украйна, след като полицията в Киев се опита да разчисти хиляди антиправителствени демонстранти от улиците на столицата, съобщиха агенциите.

"Всички политически опции, включително санкции, са на масата", каза говорителят на американското външно министерство Джен Псаки. Помощник държавният секретар Виктория Нюланд посети протестиращите след среща с Янукович и каза, че действията на полицията са абсолютно неприемливи. ЕС също ги осъди.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл призова своя колега в Киев Павло Лебедев да не допусне замесването на армията. Лебедев е отговорил, че позицията на Янукович е да не се изправят войници срещу протестиращите.

Според Тим Аш, който е икономист за развиващите се пазари в "Стандарт банк груп", предупреждението за възможни санкции бележи значителна ескалация от страна на САЩ. "Натискът върху Янукович се усилва и той изглежда не знае кой път да поеме. Санкциите вероятно ще са насочени към отделни членове на украинското правителство."

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън посъветва правителството на Украйна да избере пътя на Мандела - не на силата, а на диалога. "Току-що се върнах от погребението на Нелсън Мандела и сега следя с тревога събитията в Украйна. Властите там трябва да следват пътя на Мандела, като изберат диалога с хората, а не употребата на сила", написа Хилари в Туитър.

ЕП: Вратата към Европа е отворена

Съветът на ЕС трябва да изпрати силен политически сигнал през декември, че вратата към ЕС все още е отворена въпреки отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране. За това настояха евродепутатите в резолюция, приета от Европейския парламент днес. Те обаче категорично заявиха, че Русия няма място в тези преговори.

Резултатът от срещата на върха за Източното партньорство, състояла се във Вилнюс на 29 ноември, показа, че ЕС трябва да прави повече в подкрепа на европейските стремежи на своите източни партньори, се посочва в текста на резолюцията. В нея се казва, че ЕС трябва да използва всички инструменти, с които разполага, включително помощи, търговия, премахване на визови ограничения и проекти за енергийна сигурност в рамките на една "стратегически ориентирана и гъвкава политика", за да насърчи своите източни партньори да изберат засилването на връзките си с Европа.

В същото време евродепутатите отхвърлят категорично всяко предложение за включване на Русия в споразуменията за асоцииране между ЕС и неговите източни партньори. Веднага след отказването на Украйна от преговорите Киев предложи да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС - Украйна - Русия.

Европарламентът осъди руския натиск, оказван върху Украйна, Армения и други източни партньори, целящ да ги възпре от подписването на споразумения с Европейския съюз, и призова ЕС и държавите членки да реагират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай