Вариантите за Гърция - от широка коалиция до връщане назад

Вариантите за Гърция - от широка коалиция до връщане назад | StandartNews.com

По-малко от 8 месеца след като победи на парламентарните избори, бившият премиер и лидер на левицата Алексис Ципрас се опитва да получи още един мандат за управление. Партията му "Сириза" обаче не успя да се откъсне пред опозиционната консервативна "Нова демокрация" на Вангелис Меймаракис, който обвинява подалия преди месец оставка Ципрас в некомпетентност. Победителят получава автоматично и бонус от 50 депутатски места. Но нито една от двете партии няма да спечели 38% от валидните гласове, за да може да управлява самостоятелно в 300-местния парламент. Това означава, че ще се преговаря за коалиция с някоя от двете, а може би и с двете, малки центристки партии ПАСОК и "Потами". Какви са сценариите за събитията, след като станат ясни окончателните резултати.

Широка коалиция

Съвместно управление на "Сириза" и "Нова демокрация" би гарантирало много силна подкрепа в парламента и би удовлетворило кредиторите на страната, търсещи гаранции от политическата класа, че ще реализира дадените обещания. Реално обаче този вариант е много труден за реализиране, включително защото би превърнал неофашистите от "Златна зора" в основна опозиционна партия. Меймаракис е отворен към подобен сценарий като последен шанс страната му да се измъкне от кризата и призова за създаване на национален екип за преговори. Но той няма доверие на Ципрас", който в опита да си върне разочарованите избиратели вляво нарича подобен съюз "ненормален" и обвинява "Нова демокрация", че е част от корумпираната политическа система, вкарала страната в кризата.

Коалиция

Една от двете големи партии може да направи коалиция с ПАСОК и/или "Потами". И "Нова демокрация", и "Сириза" подкрепят подобен сценарий в името на политическата стабилност. Социалистите са по-трудни за привличане, защото новият им лидер Фофи Генимата се опасява партията да не изгуби окончателно симпатиите на избирателите. През 2009 г., когато избухна кризата, ПАСОК печелеше 44% от гласовете.

Още веднъж от същото

Повторение на досегашната коалиция на "Сириза" с "Независими гърци" изглежда теоретично възможно, но на практика националистите може дори да не прескочат прага от 3% за попадане в парламента. Нито ПАСОК, нито "Потами" биха участвали в подобна конфигурация.

Нови избори

Никой не желае подобен сценарий. Ципрас вече дава признаци, че ще започне да обвинява другите партии, ако изходът от вота не доведе да сглобяване на правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай