Ужасът от талибаните. Как жените се справиха със стреса

Арттерапия помага на жени за лечение на психични разстройства

Ужасът от талибаните. Как жените се справиха със стреса | StandartNews.com

В Авганистан откриха ново решение на проблемите с психични разстройства. Арттерапия помага на жени , които имат проблеми с психичното си здраве, предаде Ройтерс.

В къща в Северен Афганистан 19-годишната Хуши рисува автопортрет - фигура, обгърната със синя бурка в клетка.

Тя е била студентка по право и политически науки в главния университет на северната провинция Балх. Младата жена обаче изпада в депресия, след като талибаните затварят за жени висшите учебни заведения през декември. Хуши се нуждае от лечение и й е препоръчана арттерапия.

"Когато разбрах, че не съм добре психически, ми стана тъжно... Изобщо не бях щастлива, винаги бях депресирана, чувствах се като птица, затворена в клетка, изгубила щастието си", казва Хуши, която се представя само с едно име от съображения за сигурност.

"След като талибаните забраниха на момичетата да посещават университети и обявиха, че вече не можем да продължаваме образованието си, се разстроих много, от ден на ден психичното ми здраве се влошаваше... Накрая реших да отида на психиатър, за да се подобри състоянието ми".

През декември м.г. талибаните затвориха за жени университетите, което предизвика редки обществени протести. До това решение се стигнало след закриването на повечето девически гимназии и беше последвано от заповед и афганистанките, ангажирани с хуманитарна дейност, да преустановят работа.

Заповедите за ограничаване на участието на жените в обществения живот предизвикаха международни критики.

Талибаните обаче твърдят, че зачитат правата на жените в съответствие с ислямското право и афганистанската култура. Но много жени, особено в градските райони, които имаха възможности за образование и работа по време на 20-годишното присъствие на чуждестранните войски и подкрепяното от Запада правителство, сега се борят с дълбоко чувство на отчаяние и проблеми с психично здраве, казват афганистански жени и психиатри.

"Откакто Ислямска държава (талибанската администрация) пое управлението на страната, наложи толкова много ограничения на жените - забраниха посещения на университети, увеселителни паркове, салони за красота и т.н. Нищо не им остана", казва психиатърът на Хуши, чието име също не може да бъде посочено от съображения за сигурност.  

"Артателиета са единственият начин, който ни остана, за да помагаме на нашите пациенти... те се превърнаха в единственото място, където момичетата могат да прочистят съзнанието си, да се срещнат със стари приятели, да намерят нови, а също така могат да учат изкуство".

Хуши посещава психиатъра си два пъти месечно. При него обичайно са идвали по четири-пет пациенти на ден, но казва, че броят им се увеличил до 10-15 дневно, повечето от тях са жени. Увеличението става още по-забележимо, след като талибаните забраняват на жените да посещават университети, казва той.

Здравните организации смятат, че половината от 40-милионното население на Афганистан страда от стрес след десетилетия на война и нестабилност. Има малко надеждни данни за тенденциите в областта на психичното здраве, но по неофициална информация лекари и хуманитарни работници казват, че все повече жени се борят с проблеми с психичното здраве след заповедите, ограничаващи възможностите за работа и образование.

В малко, цветно артстудио в Мазар-и-Шариф, столицата на провинцията Балх, картини украсяват стените и няколко млади жени, сред които е и Хуши, се събират на урок по рисуване. 

Много от тях от тях са изпратени тук по препоръка на експерт по психично здраве, за да намалят изолацията си и да усвоят нови умения, наред с терапията и лечението.

"Когато се почувствах в депресия, лекарят ми предписа да отида някъде, където да успокоя ума си. Избрах артстудиото. Тук не само срещнах добри приятели, но и получавам арттерапия", казва бившата студентка.

Хуши споделя, че арттерапията й е дала възможност да се откъсне от дома, както и малко надежда за бъдещето.

"Дава ми чувство на удовлетворение, че съм направила нещо, рисуването ми дава увереност", казва тя. "Разочарована съм от живота си, но не се отказвам, ще се боря. Надявам се, че в бъдеще нещата ще се подобрят", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай