Ужас! Турски геолог предрече апокалипсис на Балканите

Притесни три държави с твърденията си

Ужас! Турски геолог предрече апокалипсис на Балканите | StandartNews.com

Турски геолог предупреди за сериозна опасност, която е в теорията на вероятностите за години напред.

След земетресенията в Кахраманмараш от 6 февруари, които бяха наречени бедствието на века в Турция, всички погледи бяха насочени към сградния фонд на най-големия град в Турция  Истанбул, който се намира в опасна сеизмична зона.

 Земетресението с магнитуд 5,1, което се случи миналата седмица край бреговете на Гемлик-Муданя в Мраморно море, беше разтърсващо.

Геологът проф. д-р Наджи Гьорюр предупреди в свое интервю за Cnn Turk:

"В Истанбул може да стане земетресение със сила 9 по Рихтер. Трябва да очакваме подобно природно бедствие. Очаква се епицентърът му да е в европейската част и съответно да засегне сериозно участъка от Златния рог до района Силиври. Рискът от такова земетресение в бъдеще е много голям - около 47 процента да се случи".

"В геологията почти всичко се обсъжда като процент на вероятност. Човек винаги трябва да казва "може би“. Може да стане след 3, 13 или 33 години."

"Регионът на Мармара ще бъде засегнат най-сериозно от земетресението. Търсим сътрудничество със съседни страни - България и Гърция. За 72 часа трябва бързо да се евакуира населението.

"Притеснителен е сградният фонд в Истанбул, тъй като много сгради са стари, а доста от тях са построени и некачествени. Ще рухнат като вафли при земетресение", добавя геологът.

Земетресения от 9,0–9,9 се класифицират като изключителни силни. Нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра. Такива земетресения се случват 1-2 пъти за 10-50 години.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
symnjata
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи