Уволниха кабинета в Ю Судан, оставки на министри в Мароко

Уволниха кабинета в Ю Судан, оставки на министри в Мароко | StandartNews.com

Джуба. Президентът на Южен Судан Салва Киир уволни целия си кабинет в процеса на ожесточената борба за власт с други лидери. Киир издаде декрет, с който освобождава всички министри и заместник-министри, включително и вицепрезидента Риек Машар. Според анализатори причината е конкуренцията между Киир и Машар, която продължава от месеци.

Южен Судан страда от тежки икономически проблеми, откакто се отдели от Судан през 2011 г. Стабилността на автономната страна е разклатена от постоянно подклаждани конфликти за територии и петрол със северната си съседка. По-голямата част от петролните залежи са на територията на Юга, но тръбите и рафинериите са на север, в Република Судан.

Сред уволнените държавници е и главният преговарящ в мирния процес между Судан и Южен Судан, което засилва опасенията за сигурността.

Салва Киир се бори да запази лидерската си позиция в Суданското народно освободително движение - бившата бунтовническа групировка, която сега управлява страната. В последно време някои съпартийци са изразили недоволство от водача си. Вицепрезидентът Машар, на когото бяха отнети някои правомощия през април, е дал знак, че може да се кандидатира срещу Киир за председателското място преди следващите президентски избори през 2015 г.

Международните анализатори се опасяват, че разделението в партията може да задълбочи етническото напрежение в младата държава. Киир е от най-многобройното племе Динка, а Машар е от втората по численост етническа общност - Нуер, сред която се чува недоволство срещу мнозинството и доминиращата позиция на общността Динка.

Кралят на Мароко прие оставките на петимата министри от консервативната партия Истиклал.

Рабат. Кралят на Мароко прие оставките на петимата министри от консервативната партия Истиклал, които ги подадоха по-рано този месец поради несъгласие със скоростта, с която коалиционният им партньор, който е в мнозинство, намалява субсидиите за храна и горива.

Лидерът на партията поиска кралски арбитраж при оттеглянето си, като се надяваше по този начин да свали от власт Партията на справедливостта и развитието, която спечели изборите през 2011 г. след демонстрациите от Арабската пролет.

Крал Мохамед VI обаче одобри оставки показвайки подкрепа за реформите на премиера абделилах Бенкиран. По този начин премиерът ще може да започне консултации за нова коалиция. Дворецът също така призовава оттеглилите се министри да продължат да изпълняват задълженията си, докато бъдат назначени нови от бъдещата коалиция. Говори се, че за партньор ще бъде избрана либералната партия Национално движение за независимост, която има почти толкова места в парламента, колкото Истиклал, и би предложила модерни министри технократи.

Мароко изгуби инерцията от Арабската пролет с комбинация от социални харчове, засилване на ролята на полицията и конституционни реформи, които улесниха пътя на Партията на справедливостта и развитието към властта. Икономическите мерки на правителството включват дерегулация на цените в много области в замяна на двегодишен кредит от Международния валутен фонд. Въпреки това планираното орязване на субсидиите е отложено за след крася на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай