Унгария завря. Бунт срещу Орбан

Причина е помилването на осъден по дело за педофилия

Унгария завря. Бунт срещу Орбан | StandartNews.com

Унгария завря. Десетки хиляди недоволни излязоха на протест срещу премиера Виктор Орбан. Те бяха призовани за това вчера Петер Мадяр, новото лица на опозицията срещу Орбан. Ескалиращото възмущение е заради помилването на осъден по дело за педофилия, предаде Франс прес.

"Нека създадем сила, към която да могат да се присъединят всички добронамерени унгарци, желаещи да работят за страната си", заяви Мадяр пред участниците в един от най-многолюдните протести.

Опозиционерът не престава да отправя обвинения към правителството, откакто бившата му съпруга Юдит Варга се оттегли от обществения живот, след като в качеството си на министър на правосъдието одобри решение за помилване на осъден, замесен в афера за педофилски престъпления, предаде БТА.

Вчера Мадяр призова Унгария да се съобрази с позициите на западните си партньори, като осъди "олигархията, която съсипва" страната. Той апелира също за възстановяване на независимостта на прокуратурата и медиите, както и за присъединяване на Унгария към Европейската прокуратура.

Допитване на унгарския институт "Медиан" от миналата седмица показва, че 9% от гласоподавателите биха гласували за Мадяр, ако има избори, което би го превърнало във водеща сила в силно фрагментирата опозиция, ако основе политическа формация.

Той е нужният човек за "оздравяването на Унгария", каза 71-годишният скулптор Льоринц Попович, който иска промяна след 14-годишно управление на Виктор Орбан.

В средата на февруари над 130 000 души (по данни на телевизия Ер Те Ел, RTL) се включиха в демонстрация срещу премиера - небивала от 10 години мобилизация - въпреки няколкото оставки, включително на президентката Каталин Новак, разрешила помилването.

Вчера Орбан, който също организира митинг на свои избиратели по случай националния празник, не каза и дума за този свой опонент, предпочитайки да представя себе си като единствената европейска фигура, противопоставяща се на либерализма.

 

Той отново отправи нападки срещу Брюксел и "други леви западни противници", които "предизвикват войни", и изрази надежда, че съюзниците му ще бъдат "мнозинство в края на годината в Западния свят" след европейските избори и изборите в САЩ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай