Украйна тича по европейската писта

Киев поддържа курс към независимост и евроинтеграция

Украйна тича по европейската писта | StandartNews.com

София. Д-р Микола Балтажи, посланик на Украйна, специално за "Стандарт":

На 24 август Украйна отбелязва главния си държавен празник - Денят на обявяването на независимост. На този ден през 1991 година е одобрен Актът за обявяване на независимостта на Украйна, увенчал многовековната мечта на украинците, борили се мъжествено за свободата си. Оценявайки пътя, изминат от Украйна оттогава, можем не без гордост да твърдим: украинският народ достойно положи изпита по свобода и независимост.

Днешна Украйна е високоразвита държава с мощен индустриален, научно-технологически, селскостопански и ресурсен потенциал. Въпреки това, би било преувеличено да се твърди, че за годините на независимостта тя е успяла да приключи качествената трансформация на политическата и икономическата система.

Обявеният от президента на Украйна през 2010 г. курс към системни реформи и модернизация, който се реализира чрез провеждането на конституционна и съдебна реформа, реформиране на изборното законодателство, осъществяването на антикорупционна политика, системна модернизация на икономическия блок и социалната сфера и др., е призван да изпълни с реално съдържание конституционните клаузи за Украйна като суверенна и независима, правова, социална и демократична държава.

Като една европейска държава от момента на придобиване на независимост Украйна обявява интеграцията в ЕС за главен приоритет на външната си политика. Това става преди всичко благодарение на подкрепата на мнозинството украинци за европейската идея като консолидиращ фактор на обществото и на стабилния консенсус сред политическия елит. По данни от последните социологически проучвания в момента над 60 процента от украинските граждани подкрепят европейската интеграция на държавата.

Подписването на Споразумението за асоцииране, включително и създаването на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия по време на Вилнюската среща "Източно партньорство", е ключова задача за външната политика на Украйна за 2013 година, чието изпълнение ще осигури необратимостта на нашия съзнателен цивилизационен избор и на практическите крачки към въвеждането на европейския обществен модел в Украйна. Това ще бъде важен стимул и за продължаване на икономическите и демократични реформи според европейските норми и стандарти.

Ако използваме езика на леката атлетика, подписването на Спогодбата значително ще приближи Украйна към финалната лента на дългия евроинтеграционен маратон. А финалът е членството в ЕС, което е крайна цел на европейската интеграция на нашата държава. Убеден съм: по този път на украинците ще им стигне вдъхновение и енергия.

Споразумението за асоцииране е исторически шанс както за Украйна, така и за Евросъюза, би било голяма грешка да не го използваме. Това е амбициозен проект, плод на общи многогодишни усилия на политици, дипломати и експерти от Украйна и от страна на ЕС. Той отговаря както на интересите на Киев, така и на Брюксел, а също и на държавите членки на Евросъюза. Достатъчно е да си припомним конструктивната роля на Украйна като важен фактор за енергийната сигурност в Европа. И, обратното, неподписването на документа фактически ще означава провал на източната политика на ЕС и особено на проекта "Източно партньорство".
Същевременно ние възлагаме надежди на положително решение относно прехода към втората фаза от Плана за действие за визова либерализация за украински граждани. Понеже те искат да се придвижват свободно из Европа и със собствените си очи да се убеждават в предимствата на европейските ценности и демокрацията. За моите съотечественици, най-вече за младите, лозунгът "Европа на гражданите и за гражданите" е не само празна фраза, а стремежът на европейците окончателно да преодолеят разделителните граници на континента.

Осъзнавайки гореизложените аргументи и отговорността пред обществото, украинските управляващи полагат консолидирани усилия, работейки целенасочено и в интензивен режим над изпълнението на препоръките на ЕК. Видимият прогрес по пътя към подписване на Споразумението във Вилнюс се констатира както от длъжностни лица от Еврокомисията, така и от представители на страните членки.

Отчитайки, че България е част от ЕС, Споразумението за асоцииране ще се превърне в допълнителен, влиятелен инструмент за задълбочаване и оптимизиране на традиционно приятелските украинско-български отношения. Още днес прагматичният български бизнес сигнализира, че е заинтересован от разрастване на сътрудничеството с украинските партньори в условията на зоната за свободна търговия, извикана да либерализира търговски режим и да осигури свободен достъп до украинския пазар. Това, в частност, доказа българо-украинската конференция, която се състоя в София в края на юни. Изучаването на българския опит в придобиването на членство в Евросъюза, оказването на консултативна помощ и експертиза, а също и по-нататъшната подкрепа от София за евроинтеграционните амбиции на Украйна и занапред ще останат във фокуса на двустранния диалог.

На времето Збигнев Бжежински нарече съществуването на независима Украйна едно от най-големите геополитически събития на ХХ век, тъй като то коренно промени облика не само на региона, но и на цяла Европа. Аксиомата на настоящето е, че Украйна се реализира като независима, суверенна държава. Отбелязвайки годишнината от независимостта си, украинците са убедени, че по-нататъшното утвърждаване на суверенитета, независимостта и демокрацията, задълбочаването на системните реформи в икономиката и в другите сфери, а също и по-нататъшното активно участие в световните дела са залог за просперитет на украинската държава и за нейното бъдеще в европейското семейство на страните и народите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай