Украйна се отказа от ЕС, ще си партнира с Русия

Украйна се отказа от ЕС, ще си партнира с Русия | StandartNews.com

Киев. Правителството в Киев обяви, че спира подготовката за сключване на Договор за асоцииране с Европейския съюз и вместо него предлага създаването на тристранна комисия за търговски отношения между Украйна, ЕС и Русия.

Предпоставка за решението беше гласуване в парламента, който с голямо мнозинство отказа да пусне бившият премиер Юлия Тимошенко за лечение в чужбина.

След неколкократно отлагане депутатите отхвърлиха и шестте законопроекта, които биха позволили Тимошенко да замине. Тя излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. През лятото стана известно, че бившият премиер боледува, но така и не е ясно от какво.

Въпросът с Тимошенко беше условието на Брюксел, за да може договорът за асоцииране, който по същество е договор за свободна търговия, да бъде сключен през ноември.

Той е първа стъпка преди започване на преговори за членство.

Правителството на проруския президент Виктор Янукович също е срещу освобождаването на Тимошенко.

Опозицията определи резултатите от гласуването като „срам" за страната и ги обяви за победа за Русия. Официално Москва не е против договора за асоцииране, но наскоро руският президент Владимир Путин наскоро обяви, че ако Киев сключи европейското споразумение, няма да бъде допусната в Митническия съюз (между Русия, Беларус и Казахстан).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай