Украйна и ЕС подписват споразумение в петък

Украйна и ЕС подписват споразумение в петък | StandartNews.com

Вашингтон. Европейският съюз и Украйна ще подпишат политическия раздел от споразумението за асоцииране на 21 март, съобщи премиерът Арсейний Яценюк. Това са се разбрали властите в Киев с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

 

Отказът на сваления президент Виктор Янукович да подпише споразумението, което е крачка към членство в Евросъюза, сложи началото на протестите в страната, които ескалираха почти до гражданска война и доведоха до смяна на властта.

 

„Сигурен съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическата част от споразумението за асоцииране и ще направи сериозна крачка към превръщането на страната в част от ЕС", каза Яценюк след среща с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

 

„Никога няма да се предадем. Ще направим всичко, за да спасим родината, за да спасим сънародниците си. Тази криза не е само между Украйна и Русия. Тя е по-лоша, тя е глобална криза. Ако Русия продължи с действията си, ще подкопае глобалната сигурност", каза още Яценюк.

 

Той обаче още е на мнение, че Русия „може да бъде в партньор в бъдеще".

 

„Все още вярваме, че има възможност да преодолеем предизвикателствата с инструментите на дипломацията", каза украинският премиер.

 

В неделя страната ще е изправена пред поредно предизвикателство с провеждането на референдум за отделянето на Крим и присъединяването му към руската федерация. Правителството в Киев, както и западните държави смятат народното допитване за нелегитимно, докато Русия е склонна да признае резултата, който вероятно ще е в нейна полза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай