Убиха в Украйна Бялата вдовица

Убиха в Украйна Бялата вдовица  | StandartNews.com

ООН се тревожи, че войната в страната може да се поднови

Най-издирваната жена терорист Саманта Лютейн, по прякор Бялата вдовица, бе убита в Донбас, съобщиха руската агенция "Регнум" и британски медии. По непотвърдена информация Бялата вдовица е воювала в Източна Украйна срещу проруските опълченци на страната на украинския батальон "Айдар". Терористката е била убита още преди 2 седмици от руски снайперист, близо до селцето Дебалцево, което е свързващ транспортен пункт между Луганска и Донецка област и е все още под контрола на украинските власти. Снайперистът доброволец бил руснак. През октомври се появи версия, че Бялата вдовица се е сражавала в Сирия в редиците на "Ислямска държава".

Междувременно ООН изрази тревога, че войната в Украйна може да се поднови. ООН изрази силно безпокойство от ескалиращото напрежение в района и възможното възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) определи примирието в района като символично.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър подчерта, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, предаде Ройтерс. Посланикът на САЩ заяви, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна незабавно спрат. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че проруските бунтовници в Източна Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия. Той посочи, че има признаци, потвърдени от наблюдателите на ОССЕ, за "нови движения, които сочат, че опълченците се готвят за тежки сблъсъци". В същото време първият зам. постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати". Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: "да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай