Турция скърби за Хасан, убит от ракета докато играе в двора

Обстрелът е извършен от кюрдски бойци в Северна Сирия по граничния турски град Каркамъш

Турция скърби за Хасан, убит от ракета докато играе в двора | StandartNews.com

Цяла Турция скърби за петгодишното момченце Хасан и за 22-годишната учителка Айшенур Алкан, убити вчера при ракетен обстрел, извършен от кюрдски бойци в Северна Сирия по граничния турски град Каркамъш (в окръг Газиантеп), пишат тази сутрин турските вестници, цитирани от БТА.

Днес е и погребението на детенцето.

"Убийци на деца. Долното лице на терора" - това е заглавието на в. "Хюриет" по темата. Първата страница на изданието тази сутрин е в черно. В черен фон са първите страници на още редица вестници - проправителствени и опозиционни.

След "Истиклял" терористите взеха на прицел цивилни в Каркамъш, коментира в. "Миллиет".

"Терористите убиха петгодишната невинна рожбичка" ("Сьозджу"), "Не напразно наричаме ПКК убийци на деца" ("Коркусуз"), "ПКК отново убиха дете", "Отново невинни жертви на ПКК" ("Сабах"), "Отново убиха цивилни" ("Джумхуриет"). Това са заглавията във връзка с трагедията на някои от водещите турски издания.

Сърцата ни изгоряха, пишат изданията.

След обстрела по Каркамъш в окръг Газиантеп пристигнаха министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на националното образование Махмут Йозер. Снощи бе съобщено и че тази седмица учениците в град Каркамъш излизат в принудителна ваканция.

След като турските военни предприеха операция ("Лапа-Меч" - бел. ред.) срещу групировката ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа), за отмъщение терористите започнаха да изстрелват ракети по цивилни. При обстрел в град Каркамъш (окръг Газиантеп, Южна Турция) бяха убити петгодишният Хасан Караташ и учителката Айшенур Алкан, посочва "Хюриет.

Мъничкият Хасан си е играел в двора на семейната къща. След съобщаването на страшната вест за смъртта на Хасан стана ясно, че детенцето е племенник на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Махир Полат, който "прокле терора" и в частност ПКК.

Бойците от ПКК/СЗН вчера изстреляха редица ракети от Айн ал Араб (Северна Сирия). При обстрела бяха уцелени три училища, както и къщи, офиси, много автомобили, ТИР, уточняват вестниците.

По последни данни при обстрела от ПКК, извършен по турските гранични райони (Килис и Каркамъш) през последните дни са били убити двама (петгодишното дете и младата учителка), а 19 души са били ранени. Състоянието на двама от тях е тежко - бременна в петия месец жена се намира в интензивно отделение в болница.

"Подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа отново убиха дете", пише в. "Коркусуз".

Анкара обвинява САЩ заради подкрепата им за сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН). Съединените щати си сътрудничеха със СЗН в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава". САЩ също така осигуряваха оръжие на кюрдските бойци.

Според Анкара ПКК и СЗН са две разклонения на една и съща групировка. След атентата на булевард "Истиклял" в Истанбул в неделя Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Вашингтон.

Терористичната организация ПКК, която от години е отговорна за проливането на кръвта на невинни жертви, за пореден път доказа, че е "убиец на деца", коментира "Коркусуз".

Изданията тази сутрин цитират и президента Реджеп Тайип Ердоган, който вчера съобщи, че операцията, предприета от турската армия в Сирия и Ирак, няма да се ограничи до въздушни удари.

"Когато казваме, че "можем да дойдем внезапно една нощ", то това не е напразно, добави държавният глава.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар съобщи снощи, че въоръжените сили на републиката вече са неутрализирали 184 терористи по време на операцията "Лапа-Меч" в Сирия и Ирак, пишат още вестниците тази сутрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай