Центрист решава кризата в Италия

Енрико Лета е зам.-лидер на левите и роднина на десните

Центрист решава кризата в Италия | StandartNews.com

Рим. Политик с лявоцентристки убеждения ще се опита да разреши политическата криза в Италия, която от два месеца е без правителство заради недостатъчната преднина на изборите на нито една от политическите партии. В пореден опит за намиране на решение италианският премиер Джорджо Наполитано посочи Енрико Лета, зам.-председателя на Демократическата партия, да състави правителство, съобщи Би Би Си.Рю

Лета е заместник на лидера Пиер Луиджи Берсани, чиято партия спечели най-голям брой гласове, но с твърде крехка преднина на вота. Самият Берсани първи получи мандат за правителство, но не успя да състави такова и да получи подкрепа. Сега обаче Лета има по-големи шансове и се очаква до идната седмица да има предложение за кабинет, който да бъде одобрен от парламентарно мнозинство. Предимството на 46-годишния Лета е, че е смятан за умерен политик, приемлив и за консерваторите. Той има голям опит в управлението - бил е част от четири правителства, включително е бил министър по европейските въпроси, търговията и индустрията. Лета е и племенник на Джани Лета - дългогодишен шеф на кабинета на лидера на десницата Силвио Берлускони. Десницата вече изрази готовност да работи с него, въпреки че това няма да е на всяка цена.


Като свои приоритети като премиер той посочи борбата с безработицата, прокарването на институционални реформи и убеждаването на Европейския съюз да промени сегашната си позиция, който според Лета залага прекалено много на мерките за икономии. "Необходимо е да се промени насоката на европейските политики... В Европа политиките за драстични икономии вече не са достатъчни", подчерта бъдещият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай