Централната банка на Русия поряза Путин, къде е сгазил лука

През септември възстановяването на икономическата активност се е забавило

Централната банка на Русия поряза Путин, къде е сгазил лука | StandartNews.com

Издадената от президента Владимир Путин заповед за частична мобилизация на 300 000 резервисти да се сражават в Украйна е засегнала потребителското доверие в бизнес активността и вероятно ще се отрази на икономиката през следващите месеци. Това се посочва в доклад на централната банка на Русия, цитират от агенция Блумбърг, пише Нюз.бг.

Изследователският отдел на централната банка отбелязва, че през септември възстановяването на икономическата активност се е забавило, а към края на месеца тенденцията е започнала леко да се влошава.

"Частичната мобилизация" доведе до изселването на над 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка. Тя повлия негативно и на доверието на потребителите и бизнеса", отчита се в доклада.

Промяната в потребителските нагласи в условията на нарастваща несигурност може временно да забави възстановяването на потреблението в началото на четвъртото тримесечие, предупреждават от руската централна банка.

Икономистите посочват, че спадът на работната сила след частичната мобилизация може да усложни усилията на компаниите за преодоляване на ограниченията в предлагането и да ограничи общата тенденция в икономическата активност през следващите месеци.

Въпреки че документът е изготвен от изследователския отдел, заключенията му невинаги съвпадат с официалната позиция на централната банка. Очаква се тя да публикува актуализирана прогноза за тазгодишното свиване следващата седмица.

В доклада се открояват и други икономически последици от руската инвазия в Украйна. Отбелязва се, че въздействието на американските и европейските санкции върху петролния и високотехнологичния сектор все още не се е усетило.

Допълва се и че бягството на чуждестранни компании от руския пазар след началото на войната през февруари създава инфлационен натиск, тъй като доставките на основни потребителски стоки са недостатъчни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай