Тереза Мей най-близо до "Даунинг стрийт" 10

Тереза Мей най-близо до "Даунинг стрийт" 10 | StandartNews.com

Вътрешната министърка на Великобритания спечели 50% в предварителното гласуване за шеф на Торите

Вътрешната министърка на Великобритания се доказа като изявен фаворит за поста бъдещ премиер на Великобритания след първия тур от вътрешнопартийното гласуване за наследник на премиера в оставка Дейвид Камерън, съобщи Би Би Си. Още след първото гласуване кандидатите за поста намаляха от петима до трима.

Процедурата започна във вторник, като 330-те депутати от консервативната партия пуснаха гласа си за избрания от тях кандидат. Мей спечели точно 50%, или 165 гласа. На второ място остана Андрей Лийдсъм с 20%, а правосъдният министър Майкъл Гоув, който в последния момент спретна преврат на първоначалния фаворит Борис Джонсън, остана трети с 48 гласа или 15%.

По правилник кандидатът с най-малко гласове отпада. В случай това бе бившият министър на отбраната Лиъм Фокс. Малко след обявяването на резултатите от гласуването пък класираният на четвърто място с 34 гласа кандидат Стивън Краб обяви, че се оттегля от надпреварата. Той призова съпартийците си да подкрепят Лийдсъм в следващия тур на гласуването.

Според правилата на партията депутатите гласуват в няколко тура, докато останат само двама кандидати. След това победителят измежду тях се избира с национален вот между всички членове на консервативната партия. Обявяването на победителя се очаква да стане на 9 септември.

Тереза Мей е фаворит за поста, въпреки че по време на предизборната кампания агитираше за оставането на страната си в ЕС. При обявяването на кандидатурата си обаче тя заяви, че ще се съобрази с волята на избирателите си и ще стартира процедурата по излизане от общността, ако бъде избрана за премиер. След първия тур на лидерската битка тя каза, че е благодарна на колегите си за подкрепата.

Според нея най-голямото предизвикателство е да обедини партията и страната след референдума, да преговаря за възможно най-добрата сделка с ЕС и да направи така, че Великобритания да работи за всички. "Аз съм единственият кандидат, който е способен да свърши тези три неща като премиер. От тази нощ е сигурно, че аз съм единственият кандидат, който е способен да получи подкрепата на цялата партия", обяви Мей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай