"Техническа грешка" пусна Facebook и Twitter в Иран

"Техническа грешка" пусна Facebook и Twitter в Иран | StandartNews.com

Техеран. Иран е успял да възстанови блокирането на Фейсбук и Туитър, след като "технически проблем" за кратко премахна филтрите на социалните мрежи в понеделник вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Подобно нещо се случва много рядко след 2009 г., когато бившият президент Махмуд Ахмадинежад бе преизбран и достъпът до двете социални мрежи бива отрязан, за да се намали способността на иранската опозиция за организиране на протести.

Полуофициалната агенция Мехр цитира Абдолсамад Хорамабади от комисията, която наблюдава интернет в Иран. Той заяви, че премахването на филтрите е било технически пропуск, който бързо е бил коригиран. Иранските потребители бяха разочаровани днес, когато сайтовете вече не бяха достъпни, което ги принуди да използват прокси сървъри за достъп.

Новоизбраният ирански президент Хасан Рохани обеща повече контакти със Запада и нова откритост в Иран. Техническият проблем може да говори за засилващите се вътрешни борби между групите във властта, които искат отваряне на Фейсбук и другите социални мрежи, и привържениците на твърдата линия. Последните обаче продължават да контролират достъпа до интернет, посочва АП.

Случилото се става дни след като висши представители на Роухани изпратиха съобщения в Twitter, с които поздравиха евреите по повод еврейската нова година. Отделно външният министър Джават Зариф се сдоби с официален Twitter акаунт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай