Тамерлан говорил с майка си за джихад

Тамерлан говорил с майка си за джихад | StandartNews.com

Бостън. Убитият терорист Тамерлан, по-големият от двамата братя, заподозрени за взривовете на 15 април по време на Бостънския маратон, е разговарял с майка си Зубейдат Царнаева за "джихад". Разговорът през 2011 г. бил по телефона и е тайно записан от спецслужбите на Русия, съобщи Си Би Ес.

Американските власти са научили през последните няколко дни за наличието на тези записи. Говорител на ФБР отказа да коментира информацията, предаде Ройтерс. Но както съобщи РИА Новости, руските спецслужби са предали на американските служби записи на телефонни разговори на братята Царнаеви, в които се приветства "свещената война" срещу неверниците, т.е. джихада. Междувременно американските следователи откриха в социалните мрежи, в които е участвал намиращият се в изолация в затвора по-малък брат на Тамерлан, Джохар, че той е проявявал интерес към личността и действията на чеченския терорист Шамил Басаев.

Представител на затвора, където е Джохар, съобщил на американски журналисти, че разследваният се намира в отделна килия зад стоманена врата и е под непрекъснато наблюдение чрез видеокамера, поставена в килията. Храна и медикаменти затворникът получава през специален люк във вратата. На Джохар му се оказва необходимата медицинска помощ, казал служителят на затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай