СЗО застана зад дексаметазона срещу вируса

Приветства го като "научен пробив"

СЗО застана зад дексаметазона срещу вируса | StandartNews.com

Световната здравна организация (СЗО) приветства като "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване, според които прилагането на стероида дексаметазон намалява с 1/3 смъртните случаи при тежки форми на Covid-19, съобщиха световните агенции.

"Това е първото лечение, което демонстрира понижаване на смъртността при пациенти с Covid-19, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация", се посочва в изявлението, направено от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Новината е прекрасна. Поздравявам Великобритания, Оксфордския университет и многочислените британски пациенти, допринесли за този животоспасяващ научен пробив", допълва Гебрейесус.

"СЗО ще координира метаанализ, за да повиши разбирането за тази интервенция. Ще осъвременим насоките си, за да отразим как и кога лекарството трябва да се използва при Covid-19", съобщават още от организацията.

Междувременно Ройтерс съобщи, че американски лекари са скептично настроени по отношение на прилагането на стероида и искат да получат повече данни, след като неотдавна влиятелно изследване беше изтеглено от престижното британско научно списание "Лансет".

Въпреки това експертите от САЩ запазват оптимизма си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай