Световните лидери бистрят сигурността

Световните лидери бистрят сигурността | StandartNews.com

Мюнхен. Световните лидери се събират на конференция по сигурността в Мюнхен, за да обсъдят заплахите пред световния мир.

Кризата в Сирия, скандалът с подслушванията от страна на американската агенция за национална сигурност и ядрената програма на Иран са основните теми на престижния форум.

В центъра на срещата на върха ще бъде и кризата в Украйна. Очакват се двустранни разговори между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Леонид Кравчук, както и с американския държавен секретар Джон Кери. Той ще се види и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Във форума ще се включат над 500 участници, сред които са двайсетина държавни ръководители и над 50 външни и военни министри.

Българският президент Росен Плевнелиев също ще участва във форума. В програмата му са предвидени срещи с министъра за евроинтеграция и регионални връзки на Бавария д-р Беате Мерк, както и с вицепрезидента на Индустриалната търговска камара на Бавария Георг Детендорфер.

Президентът Плевнелиев ще разговаря на 1 февруари с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили. Росен Плевнелиев ще се срещне също така с президента на Европейската инвестиционна банка д-р Вернер Хойер.

В събота неправителствени и пацифистки организации в Германия обявиха антиглобалистичен протест заради форума в Мюнхен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай