Германия отваря вратите за работници. Какво търсят?

Недостигът на квалифицирани работници е достигнал рекордни размери през 2022 г.

Германия отваря вратите за работници. Какво търсят? | StandartNews.com

Недостигът на квалифицирани работници в Германия е достигнал рекордни размери през 2022 г., съобщи ДПА.

Според Центъра за осигуряване на квалифицирани работници (Kofa) на Германския икономически институт (IW) през миналата година повече от 630 000 свободни работни места за квалифицирани работници не са могли да бъдат заети, тъй като в цялата страна не е имало безработни лица с подходяща квалификация.

Това е най-големият недостиг в предлагането на квалифицирана работна ръка от началото на периода на наблюдение през 2010 г.

Сред най-засегнатите сектори са здравеопазването, социалните услуги, преподаването и образованието, както и строителството, архитектурата, геодезията и строителните технологии, където шест от десет свободни работни места остават незаети.

По-голям от средния недостиг на квалифицирани работници е имало и в секторите на природните науки, географията и информационните технологии.

В проучването се посочва, че недостигът на квалифицирани работници в сферата на търговските услуги, търговията, продажбите, хотелиерството и туризма почти се е утроил през миналата година, като три от всеки десет свободни работни места са останали незаети през миналата година.

Увеличението тук се дължи на ефекта на наваксване след спада, предизвикан от пандемията.

Като цяло, колкото по-високо е нивото на квалификация, изисквано за дадена работа или област, толкова по-трудно е да се запълнят тези позиции. Работодателите отбелязват недостиг на висшисти в областта на информационните технологии, електротехниката, строителното планиране и надзор, като за девет от всеки десет свободни работни места липсват безработни с подходяща квалификация, се казва в проучването.

Липсата на подходящи квалифицирани работници отдавна се отразява на пазара на труда и е широко признато, че е необходима имиграция за справяне с недостига.

През март около 45,6 млн. души са били заети в Германия, което е повече от всякога. Въпреки икономическия спад, инфлацията и политическата несигурност, работодателите от промишлеността, търговията и сектора на услугите са привлекли квалифицирани работници.

"Нуждаем се от имиграция както на работна ръка, така и на квалифицирани работници", заяви шефката на Агенцията по заетостта Андреа Налес, като отбеляза, че в противен случай свободните работни места ще останат незаети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай