Снайперисти дебнат от Майдана

Денят на примирие и траур потъна в кръв с 70 убити и десетки заложници

Снайперисти дебнат от Майдана | StandartNews.com

Киев. Снайперистки огън, писъци от ужас и десетки тела по земята. Така изглеждаше Площада на независимостта в Киев.

 

Обявеното късно в сряда временно примирие и денят на национален траур бяха удавени в кръв. Броят на жертвите през вчерашния ден е най-малко 70 души. Точният брой на загиналите бе невъзможно да се установи, като данните варираха между 35 и 100 убити. Десетки хора бяха избити със снайпери, като за атаките се обвиняваха взаимно опозицията и протестиращите. Над 100 служители на вътрешното министерство и протестиращи бяха взети за заложници. В същото време полицията в Киев получи заповед да стреля, а на служителите бяха раздадени бойни оръжия.


Информация за снайперисти, стрелящи по хора на Майдана, потресе вчера сутринта световните медии. Съобщенията за зловещите убийства се появиха само часове, след като в сряда вечерта между враждуващите страни бе договорено примирие. Президентът Виктор Янукович и опозиционните лидери обявиха, че са се договорили за "спиране на огъня"и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията. Още в ранните часове в четвъртък обаче боевете избухнаха наново, без да стане ясно кой е нарушил мира. Сутринта протестиращите на Майдана успяха временно да изтласкат обградилите района полицаи, които отстъпиха. По-късно обаче на тяхно място се върнаха представители на спецчастите за борба с безредиците "Беркут". На площада се чували мощни взривове, над него се издигал гъст черен дим. Последва съобщението, че радикални демонстранти на площад "Независимост" атакуват милиционерския кордон на улица "Институтская".


В същото време започнаха да валят съобщения за десетки загинали по време на сблъсъци между протестиращи и милиция в центъра на Киев. Във видеоклип на АП се вижда как поне един снайперист с униформа на украинските спецчасти стреля по демонстранти. Репортерът на в. "Гардиън" в Киев пък разказва, че е видял четирима снайперисти от силите за сигурност да стрелят по протестиращи. В същото време властите обвиниха протестиращите, че използват снайпери и други огнестрелни оръжия, за да нападат полицаи. Снайперист стреля по милиционерите на Майдана, се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, твърдяха властите. Демонстрантите правели димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. Руската телевизия Russia Today пък съобщи, че група снайперисти са заели сградата на един от хотелите в центъра на Киев, откъдето стрелят срещу служителите на правоохранителните органи. Някои от снайперистите са разположени на покрива на хотела и се крият зад телевизионните журналисти, предаде ИТАР-ТАСС. Опозиционният лидер Арсений Яценюк пък заяви, че снайперисти са разположени в хотел "Украйна", който гледа към Площада на независимостта, и обстрелват оттам протестиращи.


Най-малко 13 от загиналите вчера са починали от една единствена огнестрелна рана, причинена най-вероятно от снайпер. 32-ма демонстранти, трима милиционери и 67 военни пък са взети за заложници.


Към 9 часа местно време демонстранти превзеха т.нар. "Октомврийски дворец" на ул. "Институтская" в посока към Площада на независимостта, където се помещава международен център за наука и изкуства. После обаче бойци от частите "Беркут" ги прогонили от двореца.


Заради ескалацията на напрежението огнестрелни оръжия получиха и всички украински полицаи, охраняващи безредиците. Вътрешният министър Виталий Захарченко обяви, че оръжията са раздадени за самозащита. "Подписах заповед и полицията получи бойни оръжия, които ще бъдат използвани в съответствие със закона", заяви Захарченко. Той обвини протестиращите за ескалацията на напрежението.

 

Затвориха училищата и институциите

 

Евакуирани институции, затворени училища и прекъснати транспортни връзки. Така изглеждаше Киев извън Майдана, където се водеха истински сражения. Сградата на правителството в Киев беше евакуирана след съобщения, че демонстранти са проникнали в нея, предаде ДПА. По-рано бе съобщено, че има евакуация и в сградата на парламента след информация, че протестиращи са проникнали в сградата. Метрото в Киев продължаваше да не работи, транспортът в центъра бе ограничен, затворени бяха детските градини и училищата. Медии в Киев съобщават, че уплашени родители прибират спешно децата си от детски градини и училища. Директорът на киевското метро Владимир Федоренко заяви, че ще подаде оставка, ако до вечерта подземната железница не заработи. На слуховете, че по тунелите на спряното от два дни метро се придвижват жандармерия и мобилизирани от властите отряди от "спортно изглеждащи младежи", той предложи на журналистите и хора от съпротивата сами да слязат с него и да се убедят какво е положението. Заради неработещото метро и блокирания от сраженията център, трафикът в столицата бе силно затруднен и задръстванията бяха огромни. Спрени бяха влаковете от Лвов до Киев. Вандали нахлуха в Историческия музей и ограбиха част от експонатите. Според някои информации телевизиите излъчват само по пет минути. Опозицията вчера очакваше прекъсване на мобилните и интернет връзките.

 

Властта загуби Западна Украйна

 

Украинските власти загубиха контрол над западната част на страната, предаде Би Би Си. Общинските съветници в западната Закарпатска област гласуваха за обявяването на региона за "свободен от управлението на Виктор Янукович". Началникът на местното управление на МВР и шефът на местното подразделение на спецчастите "Беркут" заедно със своите подчинени се заклеха във вярност на народа. На площада пред областната администрация се състоя символична церемония по преминаване на страната на народа. "Аз, Василий Николаевич Варцаба, минавам на страната на народа", заяви шефът на полицейското управление. Началникът на спецчастите Василий Шаленик също обяви, че взима страната на антиправителствените демонстранти.

 

Кметът на Киев напусна Янукович

 

Владимир Макеенко, председател на градската администрация в Киев, съобщи, че напуска управляващата Партия на регионите. Той слиза от поста след по-малко от месец от назначаването си. "Готов съм да сторя всичко възможно за прекратяване братоубийството и кръвопролитията на Площада на независимостта", заяви Макеенко във видеообръщение към президента Виктор Янукович. Шестима депутати от партията също напуснаха. Оставка подаде и Юрий Павленко, изпълняващ длъжността Пълномощник на президента за правата на детето, или т.нар. Детски омбудсман. На страницата си във фейсбук Павленко остро осъди действията на спецчастите срещу демонстрантите.

 

Банковата система пред колапс

 

Банковата система на Украйна е на ръба на колапса, а из Киев се извиха огромни опашки от хора, отчаяно и безуспешно опитващи се да си изтеглят парите от банките, предаде Би Би Си. Курсът на украинската валута - гривната, към долара отново спадна до петгодишен минимум, разменяйки се при курс 9,1 гривни за долар, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки статистика от украинския междубанков валутен пазар. Пазарите очаквано реагираха негативно на изпълнения с насилие ден и нарушеното примирие. От ноември миналата година украинските граждани са започнали да обменят спестяванията си в чуждестранна валута, съобщи президентът на банка ВТБ 24 Михаил Задорнов. Той отбеляза, че до ноември украинците активно са трупали средства в гривни, тъй като годишната лихва по влоговете в украинската валута е била 20-22 процента. От ноември обаче те са започнали да обменят спестяванията си в долари и евро. Хаосът в Киев се отрази и на валутите в съседните страни. Курсът на полската злота падна с половин процент спрямо еврото. Подобни спадове бяха отчетени в Унгария и Румъния. Руската рубла пък достигна исторически минимум спрямо еврото. Междувременно УниКредит банк затвори вчера в 12,30 часа местно време всичките си офиси в Киев заради сблъсъците между радикално настроени демонстранти и силите на реда.


В цялата страна пък се извиха опашки за бензин. В Киев се разпространяваха слухове, че са блокирани цистерни с петрол и ще има дефицит. Заради тези информации цената на таксиметровите услуги поскъпна двойно.
Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че не очаква възобновяване на диалога с Украйна преди формиране на ново правителство, което да определи плановете си.

 

Държавната телевизия смени курса

Главният държавен тв канал в Украйна UT1 изведнъж смени курса вчера и стана благосклонен към протестиращите, съобщи Би Би Си. В репортажа за вчерашните бунтове за пръв път не е бил включен и критичен коментар. В същото време била пусната реплика на репортер в подкрепа на демонстрантите. "Това е нещо невероятно! Все повече хора идват!", казва репортерът в ефир.

 

Служители на МВР се предават

 

Радикалната протестна групировка "Десен сектор" разпространи видеоклип, в който се вижда как служители на вътрешни войски се предават в плен на активистите от Майдана. "Украински новини" твърди, че около 100 служители на реда вече са се предали. Сред тях има както редови военнослужещи, така и офицери. Разпространена бе снимка, на която се вижда как свещеник предвожда колона от униформени, които са се предали. Впоследствие украинското МВР опроверга съобщенията, че негови служители са се предали.

 

Църквата вади властта от молитвите си

 

Украинската православна църква престава да споменава властта в молитвите си. За това съобщи Синодът на Църквата, предаде агенция Униан. "Взимайки предвид, че държавната власт не послуша нееднократните призиви на Църквата да не използва оръжие срещу народа, който е избрал управниците да му служат, а не да извършват насилия и убийства, от 20 февруари преставаме да споменаваме властта по време на богослужения", се казва в обръщението на Синода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай