Снаряд по спирка уби 13 души в Донецк (ОБЗОР)

Снаряд по спирка уби 13 души в Донецк (ОБЗОР) | StandartNews.com

На 13 януари снаряд удари автобус в село край Донецк. Загинаха най-малко шестима души, 13 пътници бяха ранени. Инцидентът стана близо до контролен пункт на около 35 километра от контролирания от опълченците град и столица на провъзгласената от тях "Донецка народна република". Автобусът изпълняваше редовен курс от крайбрежния град Мариупол.

Проруските опълченци обвиниха украинска диверсионна група

Снаряд улучи спирка на обществения транспорт в Донецк и уби 13 души, предаде Нюзру. Десетки хора бяха ранени при инцидента, станал на тролейбусна спирка в жилищния Ленински район около 9 часа сутринта. Проруските опълченци обявиха, че атаката е извършена от украинска диверсионна група. По предварителни данни срещу спирката било стреляно с гранатомети от микробус. В резултат на обстрела са се запалили тролейбус и автомобил. Според оператор на агенция Ройтерс витрините на близките прозорци са изпочупени. Руският външен министър Сергей Лавров определи случилото се в Донецк, като "провокация, целяща да подкопае мирния процес".а "Ние възприемаме този инцидент като престъпление срещу човечеството, като груба провокация, целяща да подкопае мирното решаване на украинската криза", заяви Лавров. Същевременно Следственият комитет на Руската федерация възбуди наказателно дело във връзка с гибелта на хора при обстрела в Донецк, посочва ТАСС.

5000 жертви досега

Над 5000 души са убити от миналия април в сраженията между армията на Киев и проруските сепаратисти, заяви пред украинското радио говорител на ОССЕ, предаде АФП. "Ситуацията наистина се влошава. Това личи по нарастващия брой цивилни жертви, което е твърде важно. По данни на ООН, жертвите са над 5000, а има и 10 000 ранени", каза пред "Радио нюз" Майкъл Бочуркив, говорител на мисията на ОССЕ в Украйна.

Силоваците признаха загубата на летището

Украинските военни части се изтеглиха от основния терминал на летището в Донецк, където през последните седмици се водят ожесточени сражения, предаде Би Би Си. Украинското военно министерство съобщи, че негови части държат контрола над част от аерогарата, но шестима войници са загинали, а 16 други са ранени. Летището, което се намира извън Донецк, има символично значение за двете враждуващи в Украйна страни. От министерството допълниха, че 20 украински войници са се изтеглили от главния терминал, защото позициите им са били разрушени и те са попаднали под директен обстрел. Загубата на този терминал нанася значителен удар на украинските сили, коментира Би Би Си.

Нормандската четворка призова към примирие

Министрите на външните работи от "нормандската четворка" призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия. Първите дипломати на Франция, Германия, Русия и Украйна постигнаха "осезаем напредък" по време на срещата си в Берлин, заяви в Берлин германският министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той уточни, че е постигнато споразумение за установяване на зони за сигурност между проруските бойци и силите на Киев. Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на "нормандската четворка" е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна и продължаване срещите на Контактната група.

Путин обеща да засилва икономическия суверенитет

Междувременно Русия ще повишава икономическия си суверенитет, продължавайки да бъде част от световната икономика. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с членовете на правителството. При разрешаването на проблемите в икономиката Русия ще задейства изключително пазарните механизми, заяви руският държавен глава. "Каквото и да правим, каквито и планове да построяваме, ние сме длъжни, безусловно да осигурим социалните си задължения, да осигурим тяхното изпълнение. Ние с вас знаем, че това е напълно реализуемо. Няма никакви съмнения за това, че ние ще го сторим", каза още Путин. Руският президент отново потвърди, че социалните задължения на държавата ще бъдат изпълнени. Междувременно Путин ще посети Унгария с работна визита на 17 февруари за среща с министър-председателя Виктор Орбан, въпреки решението на ЕС да няма двустранни срещи с руския президент.

Киев готов на война

Киев е готов за въвеждане на военно положение и за война с Русия, заяви шефът на парламентарната комисия за национална сигурност и отбрана в украинската Рада Сергей Пашински. В ефира на "Канал 5" той каза, че решението за такава стъпка е подготвено, но засега тя няма да бъде предприета, съобщават руски медии. "Ако не дай си Боже, в Черниговска или Харковска област се появи поне една батальонно-тактическа група, ще бъде обявена война на Русия, но това не е сценарий, за който да мечтаем", каза той.

НАТО видя руски танкове

НАТО заяви, че е установила нарастване в броя на танковете, артилерийските единици и друго тежко въоръжение, което се използва от руски войници в Източна Украйна, и отново призова Москва да се изтегли от тази страна, предаде Ройтерс. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът следи руските войски в Украйна от няколко месеца и в последно време е забелязано увеличаване на въоръжението им. Той отказа да посочи конкретна численост на тези войски. Русия отрича обвиненията на Украйна, че има руски войници на украинска територия.

Зигмар Габриел: Да говорим с Русия за зона за безмитна търговия

В случай на разрешаване на украинския въпрос ЕС трябва да започне с Русия преговори за създаване на единна зона за безмитна търговия, смята вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел. Той заяви това по време на Световния икономически форум в Давос, предаде РИА Новости. По думите му, следващата стъпка, след сключването на Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, трябва да бъде започването на преговори с Русия за обща зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай