Славянск под обсада на украинските части

Славянск под обсада на украинските части | StandartNews.com

Славянск. Украинските части, обсадили град Славянск, не пускат мирните жители да напуснат града и стрелят по превозните им средства, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представител на "силите за самоотбрана" на сепаратистите.

"Градът е обкръжен, но не пускат мирните жители да излязат. Неотдавна семейство с малко дете се опита да напусне с личния си автомобил, но беше открита стрелба на месо, в резултат на което загинаха най-малко двама души", разказва сепаратистът.

На контролно-пропускателните пунктове около града са се появили неизвестни лица в черни униформи. "Можем да предположим, че това са "Десния сектор", но засега нямаме точни данни по този въпрос", коментирал е източникът на ИТАР-ТАСС.

Сепаратистите разполагаха и с информация, че към Славянск се приближава артилерия и се оборудват позиции за стрелба от реактивна система за залпов огън "Град". Боевете са подновени. Стреля се във всички райони на Славянск, чуват се и взривове, съобщават в социалните мрежи местни жители.

Информацията гласи, че бойците на Националната гвардия на Украйна са започнали активно нападение над барикадите и си пробиват път в града.

Данни за стрелба има и от Мариупол и Донецк. Хората се опасяват, че блокадата на Славянск и други градове може да се превърне в хуманитарна катастрофа. Местните си купуват храна в консерви, булгур и брашно. Чакат на опашка за хляб и медикаменти, но според местните власти запасите са на привършване.

По неофициална информация към момента има 30 загинали и ранени, предаде бТВ.

Киев. Междувременно министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков потвърди информацията за освобождаването на украинския град Мариупол, предаде украинската агенция УНН. По думите му, градът е бил освободен рано тази сутрин.

„В момента ситуацията е такава, че около града са установени блокпостове с участието на въоръжените сили, в града патрулира полиция. Градската изпълнителна комисия е освободена от терористи", съобщава той. По информация на Аваков, в хода на операцията са задържани няколко души, в това число и самопровъзгласилият се за министър на отбраната на Донецка народна република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай