"Сивите вълци" участвали в свалянето на еърбъса

"Сивите вълци" участвали в свалянето на еърбъса | StandartNews.com

Турската националистическа организация "Сивите вълци" може да е подготвила терористичния акт на борда на руския Еърбъс А321, който се разби над Синай на 31 октомври 2015 г. Това пише в. "Комерсант", като се позовава на източник от руските спецслужби.

Твърди се, че в последно време "Сивите вълци" се активизирали и действали против Русия, пише изданието. Именно те взели участие в енергийната блокада на Крим, като взривили 2 стълба от високоволтовия далекопровод. Поради тези факти постъпили няколко предложения до руската Главна прокуратура за обявяването на организацията за терористична. "Във Федералната служба за сигурност считат, че зад свалянето на самолета могат да стоят членове на "Сивите вълци", които са свързани с ИД и действат в много арабски страни, включително в Египет", пише "Комерсант". Един от лидерите на организацията - 32-годишният Алпарслан Челик, пое отговорността за разстрела на руския пилот на сваления на 24 ноември боен самолет Су-24 Олег Пешков в Сирия, припомня вестникът.

Турският премиер Ахмет Давутоглу пък смята, че Москва трябва да даде обяснения пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за инцидента с руския изтребител Су-34, за който Анкара твърди, че нарушил въздушното й пространство в петък. От руското министерство на отбраната нарекоха обвиненията "голословна пропаганда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай