Шоу уби трима шампиони (ОБЗОР)

Шоу уби трима шампиони (ОБЗОР) | StandartNews.com

Франция в шок след инцидента в Аржентина

Франция скърби. Страната е в шок, защото загуби трима уникални спортисти - плувкинята Камий Мюфа, състезателката по ветроходство Флоранс Арто и боксьора Алексис Вастин. Те заедно с други петима французи и двама аржентински пилоти загинаха при сблъсъка на два хеликоптера в провинция Ла Риоха (Арж), на 730 мили северозападно от Буенос Айрес. Инцидентът станал по време на снимки на реалити шоуто "Dropped" на TF1. Според говорител на местните власти атмосферните условия по време на инцидента са били добри и не е ясно какво е довело до сблъсъка на машините, които са паднали над игрище за футбол във Вия Кастеи. "В момента разглеждаме записи. Жертвите не са имали шанс. Телата са преместени във Вия Унион", обяви шефът на местната полиция Луис Паес.

"Този инцидент ни потопи в тъга", заяви френският президент Франсоа Оланд в специално изявление. "Почит към нашите големи спортисти, които носеха толкова гордост на Франция", написа предшественикът му Никола Саркози. "Болката от тази драма е огромна. Цялата страна е в траур и подкрепя семействата на загиналите", заяви премиерът Манюел Валс. МОК също обяви тридневен траур.


"Тъжен съм заради случилото се с моите приятели. Ужасно е. Нямам думи", написа в Туитър бившият футболист на "Арсенал" Силвен Вилтор, който също е дал съгласие да участва в предаването, но не е бил в групата, която трябвало да снима в Аржентина. Сред останалите спортисти одобрени за "Dropped" са били плувецът Алан Бернар, колоездачът Жан Лонго - четирикратен олимпийски медалист и фигуристът Филип Канделоро, както и Ан-Флор Марксе (сноуборд). Всички те обаче изчаквали завръщането на екипа от Аржентина, за да се включат в продукцията. Тя е стартирала със снимки в Ушуайа, Южна Патагония. "Dropped" е родом от Швеция. Идеята на предаването е звезди да бъдат идоставени на отдалечено място, за да стигнат след това със собствени сили до цивилизацията.

Това е най-голямата трагедия в световната история на този жанр, но и втора за реалити на продуцентската къща ALP. През 2013 г. TF1 се отказа от друго подобно шоу Koh-Lanta, защото медик, който е работил в него, се самоуби, след като един от участниците Жералд Бабин умря от сърдечен удар по време на снимките.

Френските власти пращат четирима специалисти, за да разследват катастрофата с хеликоптерите, които са били наети от продуцентите от местните власти.

Жертвите

Камий Мюфа - кралицата на плуването

Родена е на 28 октомври 1989 г. в Ница в семейството на физиотерапевт и медицинска сестра. Лондон е нейната златна олимпиада. Тогава печели три медала. Става шампионка на 400 м, взема сребро на 200 м и бронз на 4х200 м. Кавалер на ордена на Почетния легион. Изненадващо миналото лято обяви, че прекратява кариерата си на 24 г. Мюфа каза тогава, че иска да се наслаждава на живота след уморителната активна работа. Основната причина обаче е, че се разделя с дългогодишния си треньор Фабрис Пелерин и не може да си представи друг да го замести. Вероятно ако още се състезаваше нямаше да приеме участие в шоуто и щеше сега да е жива. Мюфа е била ентусиазирана да се представи добре в " "Dropped". "Това участие е добро за мен. Ще се видим скоро", гласи последното й съобщение в социалните мрежи, което е написано на 6 март.

Атлантика загуби своята булка

Малката булка на Атлантика. Прякорът на Флоранс Анто говори сам по себе си. А за сънародниците си истински символ. Тя разби представите, че моретата и океаните са зона запазена само за мъже. "По-силни от нас? Глупости", отсича Фло и става първата представителна на нежния пол, която побеждава в знаменитата регата за тримарани "Route Du Rhum". Годината е 1990 година. Анто е изключителна колоритна личност, а от "голямата" й уста треперят всички. Родена е, както се казва със сребърна лъжица в нея на 28 октомври 195 в Булон-Биянкур. Тя е дъщеря на Жак Анто, който притежава издателство със същото име. Това я изстрелва в елита на Париж. Книгите, които публикува баща й, са предимно приключенски. През 1978 година обаче къса с имиджа на богато и разглезено момиче след автомобилна катастрофа и се насочва към морето. Там успява да си създаде име сред корави и брадати мъже. "Нямахме къщи, нямахме нищо. Живеехме в лодки. Станах майка на 36 години, но нямах живот на жена. Той бе хаотичен и приключенски", разказа Флоранс в едно от последните си интервюта. Тя бе на косъм от смъртта през 2011 година. Тогава пада от лодката си без спасителна жилетка през нощта край нос Корсе. Успява обаче да даде се спаси благодарение на телефона си и фенер. Хеликоптер я намира в съзнание, но със силна хипотермия. Инцидентът ражда книгата - "Тази нощ морето бе черно". Авторка е и на още една "Любов с морето". Певецът Пиер Башле я възпя в шансон приживе.

Прокълнатите Вастин

2015 година ще остане завинаги като най-черната в историята на семейство Вастин. Първият удар дойде през януари. Тогава фамилията загуби най-младия си представител - 21-годишната Сели. Тя загина при катастрофа край Довил. По-малко от два месец след болката Ален Вастин и съпругата му трябва да преживеят смъртта на още едно от децата си - Алексис. Боксьорът, с който на две олимпийски игри, плака цяла Франция. Той така и не успя да изпълни мечтата си - да вземе шанс от съдбата в Рио и да триумфира със златото. През 2008 г в Пекин съдиите му отнеха правото да се бори за него в категория до 69 км. Нещата се повториха по-брутален начин в Лондон на четвъртфиналите. "Кражба!", крещеше целият френски тим край ринга, докато Алексис плачеше неутешимо. Той се запалва по ръкавиците от баща си, който е вицешампион на Франция и има свой клуб. Брат му Адриани, който е вицеевропейски. "Обичам те. Остави дупка в живота ми", написа приятелката му Гладис Епангю в "Туитър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай