Шефът на Амазон купи "Вашингтон Пост"

Шефът на Амазон купи "Вашингтон Пост" | StandartNews.com

Вашингтон. Собственикът на Амазон,  Джеф Безос се е съгласил да закупи "Вашингтон Пост" за 250 млн. долара, се казва в комюнике на вестника.

"Купувач е компания, която е собственост на Безос като лице, а не на "Amazon Inc". Тази продажба слага край на продължилия цели 80 години контрол на акциите от фамилията Греъм.

Причина за трудностите, които среща вестникарския бранш, коментира изпълнителният директор на компанията Доналд Греъм. Той добавя, че са избрали за купувач Безос заради неговият бизнес нюх и компетентността му в технологиите, както и за стратегическото му мислене.

От своя страна новият собственик заяви, че съзнава важната роля на "Вашингтон Пост" и че няма да промени ценностите, които разпространява. Според анализатори ще има съществени промени, тъй като вестника губи близо 80 млн. долара всеки шест месеца и е загубил около 40% от читателите си през последните няколко години.

В отворено писмо, публикувано на сайта на Washington Post, Безос добави: "Ще има, разбира се, промени във вестника през следващите години ... Интернет се трансформира почти всеки елемент от новинарския бизнес: съкращаване на новинарския цикъл, намаляване на дълго-надеждни източници на приходи, нови видове на конкуренцията."

Племенницата на Греъм, Катрин Греъм, запазва длъжността си на генерален директор и издател на вестника.

Това е втората продажба на големи вестници в САЩ за последните дни.

През уикенда Ню Йорк Таймс съобщи, че е продал Бостън Глоуб, на У. Хенри Джон, собственик на бейзболния отбор Бостън Ред Сокс, за $ 70 м - една малка част от $ 1,1 млрд. , които компанията плати през 1993 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай