Ще има ли антибългарски референдум в Македония? Моментът дойде

Нормално да бъде проведен референдум, казва опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Ще има ли антибългарски референдум в Македония? Моментът дойде | StandartNews.com

Водачът на най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски официално внесе в Държавната избирателна комисия на страната предложението за гражданска инициатива за референдум с въпрос: „Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?”.

По думите му е нормално да бъде проведен референдум, за да могат гражданите да заявят мнението си.

„Гражданите ще имат възможност да кажат „да”, което означава, че договорът с Република България престава да е в сила, или „против”, т.е. той остава да е в сила”, уточни Мицкоски и призова „всички политически партии, всички граждани, независимо от етническата им принадлежност, независимо дали подкрепят една или друга политическа сила или са партийно неопределени, всички неправителствени организации, буквално всички хора да се обединят в социално общомакедонско обединение и да се противопоставят на основния проблем на европейската интеграция на страната - договорът, подписан от Република (Северна) Македония с Република България”, каза Мицкоски пред медиите веднага след внасянето на инициативата в Държавната избирателна комисия.

От днес започва събирането на 100 подписа, които Държавната избирателна комисия следва да представи в подкрепа на искането за референдум до парламента, а ако законодателният орган на страната одобри инициативата за допитване, ще започне събирането на необходимите според процедурата 150 000 подписа от гражданското общество. От опозиционната партия настояват референдумът да има задължителен, а не консултативен характер.

Тази инициатива беше подкрепена от лидера на Демократическата партия на сърбите в Македония, но от СДСМ и албанските партии не подкрепят провеждането на референдум.

По-рано днес и президентът на страната Стево Пендаровски заяви, че не подкрепя референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, „защото това би спряло европейската интеграция на страната”.

Мицкоски твърди, че най-добрият вариант за провеждане на референдума е заедно с предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай