Серджо Матарела - Първият сицилианец президент

Серджо Матарела - Първият сицилианец президент | StandartNews.com

Серджо Матарела влиза в политиката, след като мафията убива брат му

От три дни Италия има нов президент, 12-ият по ред, откакто страната стана република през 1948 г. 73-годишният Серджо Матарела бе избран с гласуване от двете камари на италианския парламент. Той приема поста от 89-годишният Джорджо Наполитано, който след 9 години в президентството се оттегля заради напреднала възраст. Изборът завари Серджо Матарела като конституционен съдия. Преди това той е изминал дълъг път като юрист, депутат в парламента между 1983 и 2008 г. и три пъти министър. Кандидатурата му за президент бе издигната от Демократическата партия, чийто лидер е премиерът Матео Ренци.

Новоизбраният държавен глава е потомствен политик с безупречна репутация във всички сфери на политическия и личния живот. Матарела е експерт по конституционно и парламентарно право. Като юрист, политик и личност той се отличава с нетърпимост към показността и парадността, с благо поведение, но характерът му е железен. Италианските медии го описват като "изтъкан от от стоманени нишки".

Серджо Матарела е първият сицилианец, който влиза в президентството на италианската република. Той е роден в Палермо във видна политическа фамилия. Баща му Бернардо Матарела е известен антифашист. Той е един от основателите на Християн-демократическата партия и в миналото няколко пъти е бил министър по време управлението на тази партия, която дълги години доминираше политическия живот на Ботуша. Брат му Пиерсанти също бе политик, но с трагична съдба. През 1980 г. той бе убит от мафията, когато бе губернатор на Сицилия. Именно от този момент Серджо Матарела влиза в политиката. След няколко мандата в парламента първо става министър по парламентарните въпроси на Християн-демократическата партия /ХДС/, а след това министър на образованието и министър на отбраната. За две години той е заместник председател на ХДС, след което става директор на вестника на партията "Ил популо". По-късно става привърженик на

ръководената от известния икономист и политик Романо Проди коалиция "Маслиново клонче".

Матарела се оказа сплотяваща фигура.

Избирането му за президент бе не само негов личен успех, но и политическа победа за премиера Марио Ренци. Чрез кандидатурата на Матарела Ренци успя с един удар да сплоти Демократическата си партия, в която текат разногласия по някои проблеми. Освен това Ренци нанесе изненадващ тежък удар на Силвио Берлускони, който въпреки че изпадна от властта и бе осъден за неплатени данъци, все още има силно влияние в политиката. Изборът на неподкрепен от него президент обаче срива още повече остатъчния политически авторитет на Кавалера, докато Ренци постига двойна победа и засилва влиянието си.

Италия е парламентарна република, поради което властта на президента е ограничена по отношение на парламента и правителството. Но в определени моменти държавният глава играе

важна медиаторска и балансираща роля между политическите сили.

Официалната резиденция на италианския президент е дворецът Куиринале в Рим, но Матарела не е длъжен по закон да живее там. Няколко негови предшественици са предпочели да използват двореца само за официални церемонии и делови контакти. Новият президент е вдовец, съпругата му е Мариса Чиазесе е починала през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай