САЩ са "готови" за нови връзки с Куба

САЩ са "готови" за нови връзки с Куба | StandartNews.com

Хавана. Високопоставен американски служител е заявил, че Съединените щати са "готови" за изграждането на нови отношения с Куба, предаде Би Би Си.

Въпреки това, Едуард Алекс Лий от Държавния департамент на САЩ подчерта, че всяко подобрение в отношенията ще върви ръка за ръка с по-голяма политическа свобода на острова.

Той заяви, че двете държави са провели "много конструктивни" разговори за миграцията и други въпроси тази седмица.

Но отказа да даде каквито и да било подробности за това, което нарече "значителен напредък".

Лий, който е на официално посещение в Куба, допълни, че двете страни ще продължат да водят преговори.

"Въпреки исторически трудните ни връзки ... Ние сме в състояние да говорим един с друг с уважение и внимание", каза той на пресконференция в Хавана.

Но добави, че САЩ искат "фундаментална промяна" в отношението на кубинското правителство към собствения си народ.

Преговорите между двете страни бяха спрени през 2011 г. , но бяха възобновени през юли миналата година.

Основният акцент на разговорите беше миграцията: как да се спрат кубинците, които рискуват живота си в морето, за да стигнат до САЩ, чрез създаване на безопасни и законни алтернативи.

Кореспондентът на Би Би Си в Хавана, Сара Рейнсфорд, заяви, че самият факт, че официалните заседания продължават изглежда отразява нов прагматизъм в отношенията между двете съседни страни.

САЩ и Куба официално прекъснаха дипломатически отношения преди повече от пет десетилетия.

Разговорите загеннаха и други теми от взаимен интерес, включително и безопасността на въздухоплаването, сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, подготовка на протоколи за нефтените разливи, издирване и спасителни операции, и подновяване на пощенските услуги между двете съседни страни .

Те дойдоха след първото ръкостискане между президента на САЩ Барак Обама и неговият колега Раул Кастро миналия месец  по времен на погребението на Нелсън Мандела в Южна Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай