САЩ обещават финансова помощ срещу реформи в Украйна

САЩ обещават финансова помощ срещу реформи в Украйна | StandartNews.com

Киев. САЩ са готови да предоставят финансова подкрепа на Украйна, ако страната осъществи необходимите политически реформи. Това обяви в петък американският помощник държавен секретар Виктория Нюланд след срещата си с лидерите на украинската опозиция.

"Проведохме обстойни дискусии на всички срещи, свързани с подкрепа от страна на международната общност, включително от страна на Съединените щати", каза Нюланд на пресконференция. "САЩ са готови да подкрепят Украйна, ако страната бързо се придвижи по пътя на защитата на човешките права, достойнството, потушаването на конфликта и политическите реформи", добави тя.

Нюланд взе и отношения по скандалния аудиозапис. "Няма да коментирам частни разговори. Мога да кажа само, че на аудиозаписа добре се чува, че взаимоотношенията с Русия са много дълбоки", отговори тя на въпроса как този аудиозапис може да повлияе върху отношенията между САЩ и Русия. Дипломатът също така посочи много примери за сътрудничество между Москва и Вашингтон - Сирия, Иран и други въпроси. Нюланд отбеляза, че САЩ и Русия постоянно обсъждат събитията в Украйна.

Киев ограничи търговията с валута

Украинската централна банка въведе вчера "временни" ограничения на покупките на чуждестранни валути на междубанковия пазар като предпазна мярка, обяви финансовата институция в комюнике.

Новите мерки включват ограничение за частни трансфери в чужбина до 5700 долара на месец и забрана за покупка на чужда валута за инвестиции в чужбина или преждевременно погасяване на заеми. Според финансови специалисти обаче ограниченията ще доведат до процъфтяване на черния пазар.

За първи път от година и половина централната банка на Украйна промени и официалния курс на долара спрямо гривнята. Новият курс е 8,7080 гривни за 1 щатски долар. Предишният фиксиран курс бе 7,993 гривни за долар, като се отчита поевтиняване на гривнята с 8,95% спрямо долара.

Властта очаква атентат

Министерството на вътрешните работи на Украйна разполага с оперативна информация, че десни радикални групировки подготвят терористичен акт в столицата Киев. "Те планират отново да разклатят света и няма да се спрат дори пред терористичен акт. За това свидетелства както оперативна информация, с която разполагаме, така и последните събития в Дома на профсъюзите, където имаше взрив. Не е изключено това да е станало по време на изработването на бомба", каза министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко, цитиран от местните медии.

В същото време градската управа на Киев изчисли, че за възстановяването на добилата печална слава ул. "Грушевский" ще са необходими около 2,7 млн. долара.

Янукович печели избори на първи тур, губи на втори

Украинският президент Виктор Янукович би спечелил първи тур на избори за държавен глава, ако се планираше вот скоро. Това сочи проучване, цитирано от УНИАН. На втория тур обаче той няма шансове срещу опозиционните лидери. Според анкетата, ако изборите бяха днес, Янукович щеше да вземе 18,4% от гласовете на първия тур. Втори ще е лидерът на УДАР Виталий Кличко, а трети би бил депутатът Петър Порошенко. Ако обаче на балотаж отидат Янукович и Кличко, над 63% биха подкрепили Кличко, сочи проучването. Янукович няма шансове и срещу другия опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Руски поп прокле Майдана

Руски свещеник заклейми и прокле проевропейските протести в Украйна, съобщава Лента.ру. Московският духовник Андрей Ткачев споделя във видеоклип, пуснат в интернет, че според него украинският народ "се е развратил и обезумял". "Революцията не носи нищо добро. Това са страшни врагове на нашето бъдеще и страшни врагове на настоящето. Не ми е жал за тях, не се моля за тях", заявява свещеникът.

В Брюксел готвят санкции

Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят на срещата си в понеделник в Брюксел възможността на подготвянето на санкции срещу Украйна, съобщава РИА Новости. "Да, това ще е един от въпросите в дневния ред. Някои страни членки искат да го обсъдим. Ще бъдат повдигнати и други въпроси", казва неназован дипломат, отговаряйки на въпрос дали ще се обсъжда подготовката на санкции срещу Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай