Русия започна мащабни маневри в Средиземно море

Ще участват няколко военни кораба, две подводници, бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3 и бойни самолети

Русия започна мащабни маневри в Средиземно море | StandartNews.com

Руските въоръжени сили започнаха днес мащабни маневри в Средиземно море, в които участват самолети, способни да носят свръхзвукови ракети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Tова според агенцията е демонстрация на сила на фона на ескалацията на напрежението след инцидента с британски боен кораб в Черно море.

Москва заяви, че в сряда неин боен кораб е произвел предупредителни изстрели и боен самолет е пуснал бомби на пътя на британския ескадрен миноносец "Дифендър", за да го принуди да напусне района край Крим, който Русия смята за свои териториални води. Лондон отрича тази версия, като заяви, че по кораба не е стреляно и той е плавал в украински териториални води.

Руските учения започнаха днес в Източната част на Средиземно море, докато в района се намират британски военноморски кораби. По-рано тази седмица британски и американски изтребители Ф-35 от самолетоносача "Куин Елизабет" извършиха бойни мисии срещу "Ислямска държава".

Русия води военна кампания в Сирия от септември 2015 година. Нейното участие позволи на сирийския президент Башар Асад да си върне контрола над по-голямата част от страната след опустошителна гражданска война.

Руското министерство на отбраната заяви, че в руската военновъздушна база "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия са пристигнали група изтребители МиГ-31, способни да носят свърхзвукови ракети "Кинжал". Самолетите ще вземат участие в учението.

Това е първият случай, при който бойни самолети, способни да пренасят ракети "Кинжал", са разполагани извън границите на Русия. Според руските въоръжени сили ракетата лети с 10 пъти по-голяма скорост от тази на звука и има обхват до 2000 км.

Министерството на отбраната заяви, че в маневрите в източната част на Средиземно море ще участват няколко военни кораба, две подводници и бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, както и други бойни самолети. Свръхзвуковите Ту-22М3 бяха разположени в Сирия за пръв път миналия месец, показвайки засилването на руското военно присъствие в Средиземно море. Руската армия модернизира пистата в сирийската база, за да позволи кацането на тежки бомбардировачи и построи втора писта.

Русия модифицира и разшири и военната база в сирийското пристанище Тартус, единствения подобен обект на Русия извън територията на бившия СССР.

Руската армия засили броя и мащаба на ученията си на фона на сериозното обтягане на отношенията със Запада, които достигнаха до едно от най-ниските си равнища след Студената война, след като Москва анексира през 2014 г. украинския полуостров Крим. През последните години руският флот се върна към практиката на постоянна ротация на военните си кораби в Средиземноморието. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай