Русия и Китай с ключово споразумение

В момента „Газпром“ доставя газ на Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“

Русия и Китай с ключово споразумение | StandartNews.com

Русия и Китай подписаха междуправителствено споразумение за доставки на газ по Далекоизточния маршрут. Руското Министерство на енергетиката е подготвило проект на правителствено постановление за ратифициране на споразумението.

Това междуправителствено споразумение предвижда изграждането на трансграничен участък на газопровода. Той започва от газоизмервателната станция (ГИС) в Русия близо до Далнереченск, преминава през река Усури и завършва на стартовата станция Хулин в Китай. „Газпром“ отговаря за проектирането, изграждането и експлоатацията на участъка в Русия, а Китайската национална петролна компания - в Китай. Подчертава се, че страните насърчават използването на националните валути при сметките, предава БГНЕС.

В началото на февруари 2022 г. "Газпром" подписа дългосрочен договор с Китайската национална петролна компания за износ на 10 млрд. куб. м газ годишно по Далекоизточния маршрут. След приключването на проекта общите доставки на компанията ще нараснат до 48 милиарда кубични метра.

В момента „Газпром“ доставя газ на Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“. До края на 2022 г. експортът по тръбопровода ще достигне 15,5 милиарда кубични метра. С напредването на проекта се планира обемът на доставките да се увеличава ежегодно, докато до 2025 г. се достигне проектният годишен капацитет от 38 милиарда кубични метра годишно. Развитието на "китайския вектор" е свързано и с маршрута, включващ изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2" през Монголия с капацитет 50 милиарда кубически метра годишно. Проектът е в процес на разрабока. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай