Разкриха рядка галактика със смайващи характеристики

Телескопът "Хъбъл" разкрива ново изображение

Разкриха рядка галактика със смайващи характеристики | StandartNews.com

Телескопът „Хъбъл“ разкри рядка галактика със светещо сърце, съобщи сайтът Спейс. Галактиката NGC 612 не е толкова масивна, колкото Млечния път, но е впечатляваща по няколко други причини.

Слънцето е 330 000 пъти по-голямо от Земята, а сега „Хъбъл“ разкрива ново изображение на нещо още по-внушително. Това е галактиката NGC 612, която е 1,1 трилиона пъти по-масивна от нашата централна звезда.

Една от най-интересните ѝ характеристики е, че тя е активна. В активните галактики свръхмасивна черна дупка захранва централния регион, създавайки невероятно енергично галактично сърце. То на свой ред изхвърля струи газ със скоростта почти на светлината. В резултат на това централната област става толкова сияйна, че засенчва комбинираната светлина на всяка звезда в самата галактика.

Въпреки че на новото изображение, уловено от „Хъбъл“, галактиката се вижда под страничен ъгъл, човек лесно може да придобие представа за зрелището в центъра ѝ. Друга забележителна характеристика е, че в тази област има т.нар. „централна изпъкналост“, пише БТА.

Изображението показва и „галактичния диск“, където, макар и рядко, в галактиката NGC 612 се раждат звезди.

NGC 612 освен това е от т.нар. галактики на Сейферт, което означава, че отделя големи количества инфрачервено лъчение, въпреки че се вижда и във видимата светлина.

Учените припомнят, че инфрачервените вълни са форма на светлина, която е невидима за човешките очи. Човечеството разполага с инструменти като космическите телескопи „Хъбъл“ и наследника му „Джеймс Уеб“, способни да улавят инфрачервени сигнали и да ни показват тези скрити източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай