Разкриха канал на Ислямска държава през България

Разкриха канал на Ислямска държава през България | StandartNews.com

Ислямска държава прави милиони от търговия с исторически ценности. Основният канал за техен износ минава през Турция и България. Това разкриха учени, които разследват варварствата на джихадистите в окупираните от тях територии на Ирак и Сирия.

Видеата, в които ИД разрушава музеи и взривява храмове на по 3000 години, смразяват кръвта на цивилизования свят. Само че според иракските власти съвсем не става въпрос за обикновени варварства. Според последни проучвания всъщност ИД прикрива кражбите на исторически ценности. Войниците обират до шушка всичко в музеи и храмове, след като ги взривяват, за да прикрият следите. Реликвите пък биват продавани на западни колекционери. Контрабандистите са организирали канали до САЩ и Англия, които минават през Турция и България. Предполага се, че уникатите отиват директно в частни колекции, тъй като на аукцион не е засичан предмет с произход, за който да има съмнения. Напоследък е пълно с купувачи и в Китай. Някои следи водят и към Залива, но логично там се купуват само уникати, свързани само с ислямското минало на тези зечи.

В иракските територии има останки на цивилизация, датираща от над 5000 години. Най-ценни обаче са артефактите от Асирийската империя. В най-силния си период (около 700 години пред Христа) тя се е простирала от Иран до Средиземно море и покрива почти всички територии, завладени сега от ИД. Някои експонати от Месопотамия достигат цена от 1 милион долара на официалните аукциони.

Иракски музеи са дали пълен списък на ценности, които би могло да са откраднати от джихадистите. ИД успя да опустоши тотално музея в Мосул, вторият по големина иракски град. Той се гордееше с уникални произведения, оценени на 500 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай