Путин: Приветствам по-тесни връзки между ЕС и Украйна

Путин: Приветствам по-тесни връзки между ЕС и Украйна | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин e заявил пред външния министър на Германия, че той би приветствал по-тесни икономически връзки между Европейския съюз и Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на германски източник.

 

"Путин каза, че стъпките към икономическо сближаване между ЕС и Украйна са добре дошли", заяви източник в делегацията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който се срещна с Путин и външния министър Сергей Лавров в Москва.

 

Думите на Путин противоречат на изказването на Сергей Лавров относно намесата на ЕС в Украйна.

 

Русия обвини Европейския съюз в петък, че се стреми да създаде "сфера на влияние" по границите си като упражнява натиск върху Украйна да избере по-тесни връзки със Запада за сметка на отношенията с Москва.

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който разговяря с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Москва, предупреди Запада, че се намесва в кризата, предаде Ройтерс.

 

Според него украинците трябва да бъдат оставени да решат проблемите си сами.

 

"Напълни съм съгласен с Франк-Валтер, че не трябва да има сфери на влияние. Но привличайки Украйна на една страна, казвайки й, че трябва да избере или ЕС, или Русия, ЕС на практика опитва да създаде такава сфера на влияние", каза Лавров по време на съвместната пресконференция. "Това е очевидно и милите думи не могат да го променят", допълва Лавров.

 

В петък беше обявено, че германският канцлер Ангела Меркел е поканила опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк в Берлин следващата седмица.

 

Меркел ще се срещне с лидерите на украинската опозиция Арсений Яценюк и Виталий Кличко на 18 февруари, съобщи вестник "Билд".

 

Таблоидът нарича предстоящата среща "дипломатическа офанзива на Меркел". Германският канцлер за първи път се намесва открито в кризата в Украйна, започнала през ноември, подчертава "Билд".

 

Вестникът припомня, че през последните седмици Меркел нееднократно е разговаряла по телефона с украинския президент Виктор Янукович, като го е предупредила да не използва сила срещу опозиционните демонстранти. Тя обаче е проявила сдържаност в беседите с Янукович, твърди "Билд".

 

Евродепутатът Елмар Брок от Християндемократическия съюз (ХДС), който е председател на външнополитическата комисия в Европарламента казва пред "Билд", че посещението на Кличко и Яценюк показва интензивните усилия, с които германското правителство полага, за да помогне за разрешаването на конфликта. Според Брок трябва да се използват всички шансове Украйна да се вкара в пътя на правовата държава.

 

Въшният министър на Германия междувременно призова руското правителство да се присъедини към решение на кризата в Украйна. "Никой няма инатерес от ескалация на положението в Киев", каза Щайнмайер пред руския вестник "Коммерсант". Днес той е на посещение в Москва, където ще се срещне с колегата си Сергей Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай