Путин опрости дълга на Куба преди посещение в Южна Америка

Путин опрости дълга на Куба преди посещение в Южна Америка | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин започва посещение в Южна Америка, в очевиден опит да намери съюзници, които да се противопоставят на САЩ и западното влияние.

Изборът му на първа спирка, Куба, се разглежда като опит за по-нататъшно засилване на приятелските връзки с едновремещния съветски съюзник.

Русия потвърди отмяната на 90% от дълга на Куба два дни преди посещението.

Путин също ще посети Аржентина и Бразилия, където ще присъства на финала на Световното първенство в ролята си на лидер на страната, където ще бъде проведен следващия Мондиал

По-късно той ще присъства на срещата на върха на страните от БРИКС в бразилския град Форталеза.

Анализатори твърдят, че Путин се опитва да насърчи страните от Латинска Америка да оспорят западната доминация в света в момент, в който Русия е изолирана чрез санкции заради войната с Украйна, а отношенията със Запада са на най-ниското си ниво след края на Студената война.

В Куба Путин ще се срещне с президента Раул Кастро и неговия предшественик и брат Фидел.

Путин е оптимист за бъдещето на руско-кубинските отношения, съобщи ИТАР-ТАСС.

Една от основните задачи пред тях е да се увеличи броят на руските туристи в Куба и броят на авиопревозвачите, извършващи директни полети до там.

В интервю за латиноамериканската агенция Пренса латина в навечерието на започващата днес визита в Куба, държавният глава напомни, че "в основата на руско-кубинските отношения стоят искрена симпатия и уважение".

Той изрази убеждение, че "чувствата са взаимни".

Руският лидер посочи, че "през 90-те години на 20-и век двустранното сътрудничество намали темповете си и други държави изпревариха Русия по редица направления. Канадците предложиха наКуба перспективни съвместни проекти в минната индустрия, европейците активно развиват туризма".

"Готови сме да наваксаме", допълни Путин.

Според споразумението, сключено в Москва на 25 октомври 2013 г., общият размер на дълга на Куба към Русия е около 35,2 млрд. долара. По-рано руският министър на финансите Сергей Сторчак поясни, че половината от тези задължения са от лихви, начислени по главницата на кредити, отпуснати през 70-те и 80-те години. Сумата обхваща и задължения на Куба по редица проекти, финансирани чрез държавни кредити на бившия Съветски съюз, които така и не са били завършени, допълни министърът.

Споразумението предвижда да бъдат отписани 90% или 32 млрд. долара от дълга, а останалите 10 процента да бъдат погасени за 10 години на 20 равни шестмесечни вноски. Първото плащане трябва да бъде извършено на 25 октомври 2014 година, а последното - на 25 април 2024 година. Плащанията по погасяването на дълга ще бъдат начислявани по специална доларова сметка, открита от руската Внешекономбанк в Националната банка на Куба.

Предвижда се средствата да бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти на кубинска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай