Путин: Няма да продадем държавните компании

Путин: Няма да продадем държавните компании | StandartNews.com

Първият въпрос от западна медия на тазгодишната пресконференция на Владимир Путин беше зададен от представителя на The Wall Street Journal. Пратеникът на медията попита не е ли време за приватизация на държавните компании, предаде РИА Новости.

„Държавата няма да изгуби контрола си над контролните пакети в големите приватизирани компании с държавно участие", отговори Путин, цитиран от "Фокус". Путин допуска, че през 2016 г., за да „не се горят резервите", правителството ще се реши да приватизира големите държавни компании. Приватизирането на "Роснефт", "Аерофлот" и други държавни компании е възможна, но това ще зависи от пазарната конюнктура, уточни той.

Кризата отминава

Според Путин старите прогнози за излизане от кризата са били градени върху цена от 100 долара за барел петрол, но пикът на кризата и при сегашната цена на петрола е отминал. За септември-октомври, допълва той, ръстът на БВП е 0,3-0,1%, отчетен е малък ръст на промишленото производство, подобрява се ситуацията и на пазара на труда, намалял е и външният дълг. Съществено е намаляло изтичането на капитали, дори се наблюдава приток – в резултат на интерес на инвеститорите към руската икономика.

Украйна

Естествено, въпросите към руския президент не пропуснаха и темата за Украйна. „Ние имаме интерес този конфликт колкото се може по-скоро да бъде разрешен, но само не и чрез физическото ликвидиране на хора в югоизточна Украйна", каза той. „Ние не се готвим да въвеждаме някакви санкции спрямо Украйна", подчерта руският лидер. За Украйна просто вече няма да отстъпки и преференции, поясни той. Путин припомни, че лидерите на ЕС са молили Украйна да не бъде лишавана в преференциите в търговията.

Грузия

Русия е готова да отмени визовия режим с Грузия, каза на годишната си пресконференция руският държавен глава. По думите му Москвавижда положителните сигнали от настоящето грузинско ръководство и ги приема, предаде ТАСС, цитиран от Фокус. Путин отбеляза, че Русия ще приеме всяко решение, което бъде взето от Грузия, Абхазия и Южна Осетия заедно.

„Руси е готова да възстанови отношенията си с Грузия. Историческата вина за краха на Грузия е изцяло на бившето авантюристично ръководство на страната", каза руският лидер. Според Путин назначаването на Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област е шамар за украинския народ.

 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай