Путин с голяма подкрепа за Китай, изнесе лекция за Си Цзинпин

Си е предупредил, че светът е изправен пред "колосални промени, безпрецедентни в историята"

Путин с голяма подкрепа за Китай, изнесе лекция за Си Цзинпин | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е заявил на китайския лидер Си Цзинпин, че Москва подкрепя политиката на Пекин за "Един Китай", противопоставя се на "провокациите" на САЩ в Тайванския пролив и цени "балансираната позиция" на Китай по отношение на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от news.bg.

Опитите за създаване на еднополюсен свят "са абсолютно неприемливи за огромното мнозинство държави на планетата", е заявил руският президент. Си Цзинпин от своя страна изрази готовността си, заедно с Москва, да "изиграе водеща роля" в извеждането на света на "траектория на устойчиво и позитивно развитие", предава ТАСС.

"Опитите за създаване на еднополюсен свят напоследък придобиха напълно уродлива форма и са абсолютно неприемливи за огромното мнозинство държави на планетата", е заявил Путин.

На свой ред Си е предупредил, че светът е изправен пред "колосални промени, безпрецедентни в историята". Според него Китай и Русия са готови "да дадат пример за отговорна световна сила и да играят водеща роля в извеждането на такъв бързо променящ се свят по пътя на устойчиво и положително развитие".

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на форума на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан. Това беше първата им среща лице в лице, откакто Русия започна своята "специална военна операция" в Украйна през февруари. Двамата лидери обаче се срещнаха непосредствено преди това по време на Зимните олимпийски игрив в Пекин.

В излъчено по медиите изказване преди двустранната среща Путин каза на Си: "Ние високо ценим балансираната позиция на нашите китайски приятели, когато става въпрос за кризата в Украйна. Ние разбираме вашите въпроси и загриженост относно това. По време на днешната среща ние, разбира се, ще обясним нашата позиция."

Путин потвърди ключовите позиции на Пекин в краткото публично изявление, обединявайки двете страни в отдавана разглеждан от анализаторите новосъздаващ се антиамерикански и антизападен съюз.

Руският лидер подкрепи настояването на Пекин други страни да не признават Тайван, самоуправляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от Китай, като независима държава. "Възнамеряваме твърдо да се придържаме към принципа "Един Китай"", каза Путин.

Той добави, че Русия "осъжда провокациите от страна на Съединените щати и техните сателити в Тайванския проток", вероятно имайки предвид преминаването на военни кораби на ВМС на САЩ през международни води в Тайванския пролив на 27 август.

Припомняме, че Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да осигурят на острова средствата да се защити. Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Напоследък няколко групи американски конгресмени посетиха самоуправляващия се остров, включително такава, оглавявана от председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, която стана най-високопоставеният американски политик посетил Тайпе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай