Путин проговори пред народа, заклейми метежа на Пригожин

Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията

Путин проговори пред народа, заклейми метежа на Пригожин | StandartNews.com

Виждаме забиване на нож в гърба на държавата и народа. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в изявление към руския народ, предадоха световните агенции.

Изявлението последва действията от тази нощ и тази сутрин на Евгений Пригожин, ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер".

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

"Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към бойците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника, правят това геройски", каза Путин в началото на изявлението си и съобщи, че е говорил тази нощ с руските командири по всички направления.

"Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление - въоръжен метеж", добави президентът.

"Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като руски гражданин ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите", заяви държавният глава в телевизионно обръщение.

"Организаторите на метежа ще отговарят за предателството към родината", каза Владимир Путин в телевизионно обръщение.

"Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите другари по оръжие, предадоха Русия и ще бъдат подведени под отговорност за това", заяви държавният глава.

"Онези, които се опитват да организират въстание в Русия, тласкат страната към братоубийство, поражение и капитулация", подчерта още Путин. 

"Тяхното име и слава също са предадени от тези, които се опитват да организират метеж, тласкайки страната към анархия и братоубийство, към поражение в крайна сметка и капитулация", заяви държавният глава.

В своето обръщение Путин заяви още, че Западът вече е насочил почти цялата си мощ срещу Русия и че страната му се бори за живота и суверенитета си, предаде ТАСС.

"На практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада е насочена срещу нас. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост, за правото да бъдем и да останем Русия - държава с хилядолетна история", каза Путин.

Той обеща да направи всичко, за да защити страната, да защити конституционния ред, сигурността и свободата на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай