Проговори близка приятелка на българските шпиони в Англия

Някои от тях активно подпомагали българската общност във Великобритания

Проговори близка приятелка на българските шпиони в Англия | StandartNews.com

Встрани от политическите пристрастия и агитация, но с активна работа за подпомагане на българската общност в Лондон. Така описва част от дейността на задържаните, наша сънародничка, която е била част от приятелския им кръг. Известна козметичка и любител на фитнеса се оказват двама от замесените в шпионския скандал, за които се знае малко.

Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и Ваня Габерова са били добре познати на общността в Лондон, разказва пред БНТ тяхна близка, пожелала анонимност заради сигурността си.

"Харесвани са, правят за общността, това се харесва на българите, но не мисля, че е било по някакъв начин да се възползват", каза жената, която все още не може да повярва, че те може да бъдат шпиони.

Сънародничката ни е общувала с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова близо две години. Двамата добиват популярност като активни доброволци в изборите зад граница, както и като основатели на безплатно училище за английски език.

"Понякога плащаха от университета дори пътните на хората, след предоставяне на касови бележки. В началото даваха малки таблетчета, за да може да се подпомогне обучението на хората", посочи жената.

Тя заяви, че не знае кой е финансирал този център, но че според нея са програми, които пускат университетите. Покрай организацията на изборите се появила и Ваня Габерова, която по-късно също е задържана. Най-активни като председатели на секционни комисии обаче били Бисер и Катрин.

"Винаги той ни е бил председател. Почти винаги той е бил на вратата. Говорил е повече с хората. Има много, много познати. Грижил се е за доброто настроение. Винаги носеше кафе и вода. Ваня беше член през април 2020 г. като помощник, дойде да помага", посочи сънародничката ни.

Според нея Бисер не е имал достъп до изборните списъци поне докато тя е присъствала. Не е чула да агитират за политическа партия или кандидат.

"Говорили сме за отделни личности от различни партии кой е добър кой върши работа. Когато на априлските избори се разбра, че по-голямата част от секцията е от "Да, България" Бисер каза, че няма да участва повече, защото не иска да се обвързва от нито една партия", посочи жената.

Ваня Габерова добива популярност благодарение на собствено студио за красота, което през годините се превръща в посещавано място не само за българи, но и за чужденци. В момента салонът е затворен.

"Отвори го преди доста години в Западен Лондон. Изключително мило и наивно момиче. Идва от малък град в България. Изключително добра работа вършеше. Имаше много клиенти - българки, доста английскоговорещи. Беше постоянно в салона, ревютата бяха изключително добри. Доста препоръки", обясни жената.

За Иван Стоянов се знае най-малко. Българи, които го познават, го описват като тих и спокоен, отдаден на дълги тренировки във фитнес залата. Младият мъж е работил заедно с Бисер Джамбазов. Карали линейка, която се изпращала само при нужда от кръв.

Като двойка Бисер и Катрин са пътували сравнително често, а на приятели казвали, че са на почивка. Сънародничката ни знаела, че разполагат с финанси и че работят много. Според нея не са подпитвали за хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай