Проблеми с Модерна. Бракуваха 400 хил. дози

Проблемите са в последните етапи от производството на лекарството

Проблеми с Модерна. Бракуваха 400 хил. дози | StandartNews.com

Американската биотехнологична компания Moderna беше принудена да бракува около 400 000 дози от коронавирусната си ваксина поради проблеми в последните етапи от производството на лекарството.

Това съобщи в интервю за Bloomberg американският имунолог Монсеф Слоуи, който оглавява екип от учени, участващи в държавната програма "Операция Невероятна скорост" за разработване и разпространение на ваксините срещу новия коронавирус, предадоха TACC и Агенция "Фокус".

400-те хиляди дози са част от по-голяма партида от 1,4 милиона дози от ваксината, каза Слоуи. Проблемите, възникнали в последните етапи на производствения процес, са свързани с „филтриране“, обясни имунологът. Той също така подчерта, че подобни откази са типични за технологични процеси с такава сложност.

Според говорителя на компанията Рей Джордан, „Moderna“ все още ще може да произведе планираните 20 милиона дози този месец и 85 до 100 милиона дози за САЩ през първото тримесечие на 2021 година.

Слоуи отбеляза, че подобни проблеми "могат да се очакват" в сложен производствен процес като този, необходим за ваксинатана „Moderna“.

Както The New York Times съобщи във вторник, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) може да вземе решение за ваксината, разработена от Moderna, днес.

В по-ранно съобщение за пресата компанията заяви, че новата й ваксина срещу коронавирус е била над 94% ефективна. В изследването на препарата са участвали 30 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай