Принцът на Бахрейн тръгна към Еверест

Очаква се над 300 катерачи да щурмуват върха в началото на април

Принцът на Бахрейн тръгна към Еверест | StandartNews.com

Първата група алпинисти за този сезон пристигна на Еверест, след като Непал затвори върха заради пандемията. Сред 16-те катерачи е и принца на Бахрейн Насър бин Хамад ал Халифа, който също се надява да покори високият 8848 метров връх.

Очаква се повече от 300 чуждестранни алпинисти да се опитат да щурмуват върха в началото на април. Непал затвори планините си през март миналата година като част от строгите мерки срещу коронавируса.

През октомври 2020 Принцът на Бахрейн и екипът му успяха да изкачат осемхилядника Манаслу (8163 м). В състава на експедицията, освен военни от националната гвардия, бяха и най-добрите шерпи - Мингма, Дауа, Ками Рита, Лакпа и Сану Шерпа, всеизвестни на участниците в подобни експедиции. Освен тях, десетки непалци участваха в логистиката на кралската експедиция, която, по изключение, получи разрешение, заради щедрата благотворителност на принц Насър бин Хамад ал Халифа към народа на Непал. Манаслу стана първият непалски осемхилядник изкачен за 2020, заради пандемията от коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай