Премиер на велика сила втрещи Белия дом! Горещи думи

Какво каза японският премиер пред американските законодатели

Премиер на велика сила втрещи Белия дом! Горещи думи | StandartNews.com

Украйна рискува да рухне под натиска на Русия без подкрепата на САЩ, бедствие, което може да насърчи Китай и да предизвика нова криза в Източна Азия - това каза японският премиер пред американските законодатели в четвъртък, предаде Ройтерс.

В първата от 9 години реч на японски премиер на съвместно заседание на Конгреса на САЩ Фумио Кишида призова американците да не се съмняват в "незаменимата" им роля в световните дела и добави, че Токио е в исторически военeн подем, за да подкрепи своя съюзник.

Искането на президента Джо Байдън за помощ от 60 милиарда долара за Украйна е отложено от седмици, тъй като председателят на камарата на републиканците Майк Джонсън отказва да придвижи въпроса към гласуване - тема, която пося разделение преди президентските избори на 5 ноември, отбеляза Ройтерс.

"Лидерството на Съединените щати е незаменимо. Без подкрепата на САЩ колко време остава преди надеждите на Украйна да рухнат под натиска на Москва? Без присъствието на Съединените щати, колко време остава преди Индо-Тихоокеанският регион да се сблъска с още по-сурови реалности?"

Обръщенията към съвместните заседания на Сената и Камарата на представителите на САЩ обикновено се пазят за най-близките съюзници на САЩ или за големи световни фигури, като обикновено се правят не повече от веднъж или два пъти годишно. Последният, изказал се на такова заседание беше израелският президент Исак Херцог на 19 юли 2023 г.

Кишида е едва вторият японски премиер, който някога е говорил на съвместна среща, след Шиндзо Абе, който го направи на 29 април 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай